Test: Circuit Models For Amplifier


10 Questions MCQ Test Electronic Devices | Test: Circuit Models For Amplifier


Description
This mock test of Test: Circuit Models For Amplifier for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Circuit Models For Amplifier (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Circuit Models For Amplifier quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Circuit Models For Amplifier exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Circuit Models For Amplifier extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Buffer amplifier needs to have

Solution:

Buffer amplifiers are used to connect high input resistance source to a low output resistance load.

QUESTION: 2

The ideal values for the input resistance (Ri) and the output resistance (Ro) of a transconductance amplifier are

Solution:

It is a desired characteristics of transconductance amplifier ideally.

QUESTION: 3

An amplifier has a voltage gain of 40db. The value of AVO is

Solution:

 The expression is given by 10 log AVO = 40. Solving for Avo gives 100 as the answer.

QUESTION: 4

The output voltage of a voltage amplifier has been found to decrease by 20% when a load resistance of 1 kΩ is connected. What is the value of the amplifier output resistance?

Solution:

250 / (1000 + 250) X 100% = 20%. Hence the output resistance is 250 ohm.

QUESTION: 5

Which of the following is a transresistance amplifier?

Solution:

Figure d is the correct representation rest are voltage, current, transconductance amplifiers.

QUESTION: 6

The signal to be amplified is current signal and the output desired is a voltage signal. Which of the following amplifier can perform this task?

Solution:

It is a characteristic of transconductance amplifier.

QUESTION: 7

You are given two amplifiers, A and B, to connect in cascade between a 10-mV, 100-kΩ source (S) and a 100-Ω load (L). The amplifiers have voltage gain, input resistance, and output resistance as follows: for A, 100 V/V, 10 kΩ, 10 kΩ, respectively; for B, 1 V/V, 100 kΩ, 100 Ω, respectively. Your problem is to decide how the amplifiers should be connected so that the voltage gain is maximum.

Solution:
QUESTION: 8

A transconductance amplifier with Ri = 2 kΩ, Gm = 40 mA/V, and Ro = 20 kΩ is fed with a voltage source having a source resistance of 2 kΩ and is loaded with a 1-kΩ resistance. Find the voltage gain realized.

Solution:
QUESTION: 9

The ratio of the short circuit current gain of a current amplifier (Ai) to the open circuit voltage gain of a voltage amplifier (AV), given that both amplifiers have the same value of the input resistance (Ri) and output resistance (R0), is

Solution:

It is a standard mathematical relation.

QUESTION: 10

The ratio of the open circuit voltage of a voltage amplifier (AV) to the short circuit transconductance of a (Gm) of a transconductance amplifier, given that both have the same value of the internal resistance (Ri) and the output resistance (R0), is

Solution:

It is a standard mathematical relation.

Related tests