Test: Digital Transmission


10 Questions MCQ Test Electronic Devices | Test: Digital Transmission


Description
This mock test of Test: Digital Transmission for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Digital Transmission (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Digital Transmission quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Digital Transmission exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Digital Transmission extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Assuming that the signal is quantized to satisfy the condition of previous question and assuming the approximate bandwidth of the signal is W. The minimum required bandwidth for transmission of a binary PCM signal based on this quantization scheme will be

Solution:

The minimum bandwidth requirement for transmission of a binary PCM signal is BW= vW. Since v 10, we have BW = 10 W.

QUESTION: 2

In PCM system, if the quantization levels are increased form 2 to 8, the relative bandwidth requirement will

Solution:

If L = 2, then 2 = 2n or n = 1 ND. If L = 8, then 8 = 2n or n = 3. So relative bandwidth will be tripled.

QUESTION: 3

A speech signal occupying the bandwidth of 300 Hz to 3 kHz is converted into PCM format for use in digital communication. If the sampling frequency is8 kHz and each sample is quantized into 256 levels, then the output bit the rate will be

Solution:

 fs = 8 kHz, 2n = 256 or n = 8. Bit Rate = 8 x 8k = 64 kb/s.

QUESTION: 4

Analog data having highest harmonic at 30 kHz generated by a sensor has been digitized using 6 level PCM. What will be the rate of digital signal generated?

Solution:

Nyquist Rate = 2 x 30k = 60 kHz 2n should be greater than or equal to 6. Thus n 3, Bit Rate = 60×3 = 18 kHz.

QUESTION: 5

Four voice signals. each limited to 4 kHz and sampled at Nyquist rate are converted into binary PCM signal using 256 quantization levels. The bit transmission rate for the time-division multiplexed signal will be

Solution:

Nyquist Rate 2 x 4k = 8 kHz
Total sample 4 x 8 = 32 k sample/sec
256 = 28, so that 8 bits are required
Bit Rate 32k x 8 = 256 kbps.

QUESTION: 6

A TDM link has 20 signal channels and each channel is sampled 8000 times/sec. Each sample is represented by seven binary bits and contains an additional bit for synchronization. The total bit rate for the TDM link is

Solution:

Total sample 8000 x 20 = 160 k sample/sec
Bit for each sample 7 + 1 = 8
Bit Rate = 160k x 8 = 1280 kilobits/sec.

QUESTION: 7

Four signals each band limited to 5 kHz are sampled at twice the Nyquist rate. The resulting PAM samples are transmitted over a single channel after time division multiplexing. The theoretical minimum transmissions bandwidth of the channel should be equal to

Solution:

fm = 5 kHz, Nyquist Rate 2 x 5 = 10 kHz Since signal are sampled at twice the Nyquist rate so sampling rate 2 x 10 = 20 kHz. Total transmission bandwidth 4 x 20 = 80 kHz.

QUESTION: 8

A sinusoidal massage signal m(t) is transmitted by binary PCM without compression. If the signal to-quantization-noise ratio is required to be at least 48 dB, the minimum number of bits per sample will be

Solution:

3(L2)/2 = 48 db or L = 205.09. Since L is power of 2, so we select L = 256 Hence 256 = 28, So 8 bits per sample is required.

QUESTION: 9

A speech signal has a total duration of 20 sec. It is sampled at the rate of 8 kHz and then PCM encoded. The signal-to-quantization noise ratio is required to be 40 dB. The minimum storage capacity needed to accommodate this signal is

Solution:

(SNR)q = 1.76 + 6.02(n) = 40 dB, n = 6.35
We take the n = 7.
Capacity = 20 x 8k x 7 = 1.12 Mbits = 140 Kbytes.

QUESTION: 10

A linear delta modulator is designed to operate on speech signals limited to 3.4 kHz. The sampling rate is 10 time the Nyquist rate of the speech signal. The step size is 100 m V. The modulator is tested with a this test signal required to avoid slope overload is

Solution:

Amax = (0.1 x 68k)/(2000p) or 1.08V.