Test: Large Signal Operations On Operational Amplifiers


10 Questions MCQ Test Electronic Devices | Test: Large Signal Operations On Operational Amplifiers


Description
This mock test of Test: Large Signal Operations On Operational Amplifiers for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Large Signal Operations On Operational Amplifiers (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Large Signal Operations On Operational Amplifiers quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Large Signal Operations On Operational Amplifiers exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Large Signal Operations On Operational Amplifiers extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Slew rate of an amplifier is defined as

Solution:

 By definition slew rate is the maximum rate of change of the output possible in a real operational amplifier.

QUESTION: 2

 Determine the slew rate of the amplifier having full power bandwidth f0 and the rated output voltage as V0. Given that the input signal is of sinusoidal nature.

Solution:

 v = V0sin wt
dv/dt = wV0 sin wt
max value of dv/dt = wV0
max value of w = w0 = 2πf0
w0 V0 = Slew Rate = 2πf0 V0.

QUESTION: 3

The units of the full power bandwidth is

Solution:

It has the units of frequency.

QUESTION: 4

The full-power bandwidth, fM, is the maximum frequency at which

Solution:

This is the only statement that satisfies the definition of the full-power bandwidth.

QUESTION: 5

 Which of the following is not limitation of the operational amplifier

Solution:

None of the mentioned are the limitations of the operational amplifier.

QUESTION: 6

 A particular op amp using ±15-V supplies operates linearly for outputs in the range −12 V to +12 V. If used in an inverting amplifier configuration of gain –100, what is the rms value of the largest possible sine wave that can be applied at the input without output clipping?

Solution:

Peak value of input wave = 12/100 or 120 mV. Hence the rms value is 120/√2 or 84.85 mV.

QUESTION: 7

For operation with 10-V output pulses with the requirement that the sum of the rise and fall times represent only 20% of the pulse width (at half amplitude), what is the slew-rate requirement for an op amp to handle pulses 2 µs wide? (Note: The rise and fall times of a pulse signal are usually measured between the 10%- and 90%-height points.)

Solution:
QUESTION: 8

An op amp having a slew rate of 20 V/µs is to be used in the unity-gain follower configuration, with input pulses that rise from 0 to 3 V. What is the shortest pulse that can be used while ensuring full-amplitude output?

Solution:

Time taken to reach 3V from 0V with slew rate of 20V/µs is 3/20 µs or 0.15 µs.

QUESTION: 9

(Q.9-Q.10) In designing with op amps one has to check the limitations on the voltage and frequency ranges of operation of the closed-loop amplifier, imposed by the op-amp finite bandwidth (ft), slew rate (SR), and output saturation (Vo max). Consider the use of an op amp with ftt = 2 MHz, SR = 1 V/µs, and V0 max = 10 V in the design of a non-inverting amplifier with a nominal gain of 10. Assume a sine-wave input with peak amplitude Vi.

Q. If Vi = 0.5 V, what is the maximum frequency before the output distorts?

Solution:

 Vi = 0.5v, V0 = 0.5 X 10 = 5V
2πf V0 = SR or f = 31.8 kHz.

QUESTION: 10

 If f = 20 kHz, what is the maximum value of Vi before the output distorts?

Solution:

V0 = 10Vi
2πf V0 = SR = 20πf Vi, here f is 20 kHz, SR is 1 V/µs. Hence the value of Vi is 0.795 V.