Test: Qualitative Theory Of The PN Junction


10 Questions MCQ Test Electronic Devices | Test: Qualitative Theory Of The PN Junction


Description
This mock test of Test: Qualitative Theory Of The PN Junction for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Qualitative Theory Of The PN Junction (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Qualitative Theory Of The PN Junction quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Qualitative Theory Of The PN Junction exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Qualitative Theory Of The PN Junction extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 The donor ions is represented by a positive plus sign. Is it True or False?

Solution:

The donor atom donates the extra ion to the semiconductor. Therefore, it is represented by the positive plus sign.

QUESTION: 2

 Initially, the p-type carriers are located to the____________of the semiconductor.

Solution:

The p-type carriers are nominally located to the left of the junction and n-type carriers are to the right.

QUESTION: 3

The displacement of the charges results in

Solution:

The flow of carriers in a semiconductor results in the electric field across the junction. The electric field thus makes the current flow in the device.

QUESTION: 4

 What is the value of 1 micron?

Solution:

1 micron=10-4cm=10-6cm.

QUESTION: 5

 Which of the following results when the equilibrium established in a semiconductor?

Solution:

As the electric field is very high, the flow of the carries will be restricted and the equilibrium will be obtained.

QUESTION: 6

Which of the following options doesn’t defined for the necessity for the existence of the potential barrier?

Solution:

The potential barrier is formed at the junction of the semiconductor. It’s necessity of the potential barrier is known as the contact, potential or diffusion.

QUESTION: 7

Under the open-circuited conditions the net hole current must be zero. Is this statement is True or false?

Solution:

The net hole current is zero because if this wasn’t true, the hole density at one end of the semiconductor would continue to increase indefinitely with time, a situation which is obviously physically impossible.

QUESTION: 8

 The un-neutralised ions in the neighbourhood of the junction are known as

Solution:

The un-neutralised ions in the neighbourhood of the junction are known as uncovered ions because they are not mobile.

QUESTION: 9

 Which of the following doesn’t defines for the junction which is depleted of mobile charges?

Solution:

The junction which is depleted of mobile charges is known as depletion region or space charge region and transition region.

QUESTION: 10

 Convert 10 micron to meters.

Solution:

Since, 1 micron=10-6m
10 micron =10-5m.

Similar Content

Related tests