Test: The CE Characteristics & CB Characteristics


20 Questions MCQ Test Electronic Devices | Test: The CE Characteristics & CB Characteristics


Description
This mock test of Test: The CE Characteristics & CB Characteristics for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: The CE Characteristics & CB Characteristics (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The CE Characteristics & CB Characteristics quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: The CE Characteristics & CB Characteristics exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The CE Characteristics & CB Characteristics extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The input characteristics of a CE transistor is_________

Solution:

A graph of IB against VBE is drawn. The curve so obtained is known as input characteristics. The collector emitter voltage (VCE) is kept constant.

QUESTION: 2

 The input resistance is given by _________

Solution:

The ratio of change in base emitter voltage (∆VBE) to resulting change in base current (∆IB) at constant collector emitter voltage (VCE) is defined as input resistance. This is denoted by ri.

QUESTION: 3

Which of the following depicts the output characteristics of a CE transistor?

Solution:

 A graph of IC against VCE is drawn. The curve so obtained is known as output characteristics. The base current (IB) is kept constant.

QUESTION: 4

The output resistance is given by _________

Solution:

The ratio of change in collector emitter voltage (∆VCE) to resulting change in collector current (∆IC) at constant base current (IB) is defined as output resistance. This is denoted by ro.

QUESTION: 5

 Which of the following cases damage the transistor?

Solution:

 When VCE is increased too far, collector base junction completely breaks down and due to this avalanche breakdown, collector current increases rapidly. This is not shown in the characteristic. In this case, the transistor is damaged.

QUESTION: 6

When the collector junction is reverse biased and emitter junction is forward biased, the operating region of the transistor is called_________

Solution:

In the active region, for small values of base current, the effect of collector voltage over collector current is small while for large base currents this effect increases. The shape of characteristic here is same as that of CB transistors.

QUESTION: 7

The small amount of current which flows even when base current IB=0 is called_________

Solution:

In the cut off region, a small amount of collector current flows even when base current IB is zero. This is called ICEO. Since the main current is also zero, the transistor is said to be cut off.

QUESTION: 8

A change in 700mV in base emitter voltage causes a change of 200µA in the base current. Determine the dynamic input resistance.

Solution:

 ro=∆VBE/∆IB
=700m/200µ=3.5kΩ.

QUESTION: 9

The change in collector emitter voltage from 6V to 9V causes increase in collector current from 6mA to 6.3mA. Determine the dynamic output resistance.

Solution:

ro=∆VCE/∆IC
=3/0.3m=10kΩ.

QUESTION: 10

 Which of the following points locates the quiescent point?

Solution:

The quiescent point is best located between the cut off and saturation point. IE= VEE/RE, VCB=VCC-ICRL. It is denoted by ‘Q’.

QUESTION: 11

The input resistance in a CB transistor is given by _________

Solution:

The ratio of change in emitter base voltage (∆VEB) to resulting change in emitter current (∆IE) at constant collector base voltage (VCB) is defined as input resistance. This is denoted by ri.

QUESTION: 12

The output resistance of CB transistor is given by _________

Solution:

The ratio of change in collector base voltage (∆VCB) to resulting change in collector current (∆IC) at constant emitter current (IE)¬ is defined as output resistance. This is denoted by ro.

QUESTION: 13

Which one of the following depicts the output characteristics for a CB transistor?

Solution:

 A graph of IC against VCB is drawn. The curve so obtained is known as output characteristics. The emitter current (IE) is kept constant.

QUESTION: 14

The input characteristics of a CE transistor is_________

Solution:

A graph of IE against VEB is drawn. The curve so obtained is known as input characteristics. The collector base voltage (VBC) is kept constant.

QUESTION: 15

 A transistor is connected in CB configuration. The emitter voltage is changed by 200mV, the emitter by 5mA. During this transition the collector base voltage is kept constant. What is the input dynamic resistance?

Solution:

The ratio of change in emitter base voltage (∆VEB) to resulting change in emitter current (∆IE) at constant collector base voltage (VCB) is defined as input resistance. This is denoted by ri.
We know, ∆VEB/∆IE=ri
=200/5=40Ω.

QUESTION: 16

When the collector junction is reverse biased and emitter junction is forward biased, the operating region of the transistor is called_________

Solution:

 In the active region, for small values of base current, the effect of collector voltage over collector current is small while for large base currents this effect increases. The shape of characteristic here is same as that of CB transistors.

QUESTION: 17

Which of the following corresponds to the output circuit of a CB transistor?

Solution:

Here, the quantity collector to base voltage corresponds to the output circuit of a CB transistor. The complete electrical behaviour of a transistor can be described by stating the relation between these quantities.

QUESTION: 18

 The input of a CB transistor is given between_________

Solution:

The name of the CB transistor says that it’s a common based one. The input is given between the emitter and base terminals and the output is taken between collector and base terminals.

QUESTION: 19

 The current gain of the CB transistor is_________

Solution:

The input current flowing into the emitter terminal must be higher than the base current and collector current to operate the transistor. Therefore the output collector current is less than the input emitter current.

QUESTION: 20

The input characteristics of a CB transistor resembles_________

Solution:

The input characteristics resemble the illuminated photo diode and the output characteristics resemble the forward biased diode. This transistor has low input impedance and high output impedance.