Test: The Common Collector Configuration


10 Questions MCQ Test Electronic Devices | Test: The Common Collector Configuration


Description
This mock test of Test: The Common Collector Configuration for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: The Common Collector Configuration (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Common Collector Configuration quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: The Common Collector Configuration exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Common Collector Configuration extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The current amplification factor ϒdc is given by_________

Solution:

When no signal is applied, then the ratio of emitter current to base current is called as ϒdc of the transistor. As the collector is common to both input and output circuits, hence the name common collector configuration.

QUESTION: 2

The relation between α and β is given by _________

Solution:

The current amplification factor (β) is given by IC//IB. When no signal is applied, then the ratio of collector current to the base current is called current amplification factor of a transistor. β is an ac base amplification factor. α is called as current amplification factor. The relation of IC and IB change as IC= βIB+ (1+ β) ICBO.

QUESTION: 3

The CC configuration has an input resistance_________

Solution:

It has a high input resistance and very low output resistance so the voltage gain is always less one. It is used for driving a low impedance load from a high impedance source.

QUESTION: 4

The application of a CC configured transistor is_________

Solution:

The most important use of CC transistor is an impedance matching device. It is seldom used for amplification purposes. The current gain is same as that of CE configured transistor.

QUESTION: 5

What is the output resistance of CC transistor?

Solution:

The CC transistor has a very low value of output resistance of 25 Ω. The voltage gain is always less one. It is used for driving a low impedance load from a high impedance source.

QUESTION: 6

Increase in collector emitter voltage from 5V to 8V causes increase in collector current from 5mA to 5.3mA. Determine the dynamic output resistance.

Solution:

 ro=∆VCE/∆IC
=3/0.3m=10kΩ.

QUESTION: 7

A change in 300mV in base emitter voltage causes a change of 100µA in the base current. Determine the dynamic input resistance.

Solution:

 ro=∆VBE/∆IB
=300m/100µ=30kΩ.

QUESTION: 8

The point on the DC load line which is represented by ‘Q’ is called _________

Solution:

The point which represents the values of IC and VCE that exist in a transistor circuit when no signal is applied is called as operating point. This is also called as working point or quiescent point.

QUESTION: 9

When is the transistor said to be saturated?

Solution:

When VCE is very low, the transistor said to be saturated and it operates in saturated region of characteristic. The change in base current IB does not produce a corresponding change in the collector voltage IC.

QUESTION: 10

The input resistance is given by _________

Solution:

The ratio of change in base emitter voltage (∆VBE) to resulting change in base current (∆IB) at constant collector emitter voltage (VCE) is defined as input resistance. This is denoted by ri.

Related tests