Test: The Current Components In A PN Junction Diode


10 Questions MCQ Test Electronic Devices | Test: The Current Components In A PN Junction Diode


Description
This mock test of Test: The Current Components In A PN Junction Diode for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: The Current Components In A PN Junction Diode (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Current Components In A PN Junction Diode quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: The Current Components In A PN Junction Diode exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Current Components In A PN Junction Diode extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When a forward biased is applied to a diode, the electrons enter to which region of the diode?

Solution:

When the forward biased is applied, the electrons enter to the p-region and the holes enter to the n-region so that holes can flow from p-region to n-region. Whereas, the electrons can travel from n-region to p-region.

QUESTION: 2

The number of injected minority carriers falls off linearly with the increase in the distance from the junction. Is it true or false?

Solution:

The number of minority carriers fall off exponentially rather than linearly with the increase in the distance from the junction.

QUESTION: 3

 What is the total current in a diode when x=0?

Solution:

At junction, the total current is equal to the minority hole current plus the minority electron current.

QUESTION: 4

The current in the diode is
1. Unipolar
2. Bipolar

Solution:

The current in the diode consists of both the electrons and holes. So, it is bipolar.

QUESTION: 5

The current is constant throughout the device. Is it true or false?

Solution:

 The current in the device is constant but the proportion due to the electrons and holes varies with distance.

QUESTION: 6

Which of the following statements is correct under forward biased p-n diode?

Solution:

 When the current flows in a p-n diode, the current enters p side as hole current and leaves n side as electron current.

QUESTION: 7

Calculate the total current when Ipn (0)=1mA and Inp (0)=2mA.

Solution:

 I=Ipn (0)+Inp (0)
=1mA+2mA
=3mA.

QUESTION: 8

What is the hole current in the p region of the diode?

Solution:

The hole current in the p region is equal to the total current minus the minority electrons in the p region.

QUESTION: 9

What does Inp represent?

Solution:

Inp constitutes of the electron current in the p region. It is the minority electron carrier in the p region.

QUESTION: 10

Deep into the p side the current is a drift current Ipp of holes sustained by the small electric field in the semiconductor. Is the statement true or false?

Solution:

 In the p region, the drift current is sustained into the p region by the small electric field which is formed at the junction in the semiconductor. So, the above statement is true.

Similar Content

Related tests