Test: The Temperature Dependence Of PN Characteristics


10 Questions MCQ Test Electronic Devices | Test: The Temperature Dependence Of PN Characteristics


Description
This mock test of Test: The Temperature Dependence Of PN Characteristics for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: The Temperature Dependence Of PN Characteristics (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Temperature Dependence Of PN Characteristics quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: The Temperature Dependence Of PN Characteristics exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Temperature Dependence Of PN Characteristics extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 The magnitude of the electric charge (e) is given by ____________

Solution:

 The charge of the electron is the magnitude of electric force that an electron exerts on other particles which is equal to -1.6*10-19 C, the negative sign indicates the direction of force.

QUESTION: 2

What is the forbidden gap voltage for silicon material?

Solution:

The forbidden gap voltage of a material is numerically equal to forbidden gap energy of the material which is 1.21 joules for silicon so forbidden gap voltage will be 1.21 V.

QUESTION: 3

 Which of the following parameters of P-N junction diode increases with temperature.

Solution:

 Reverse saturation current at temperature T2 is 2[(T2 –T1)/10] times greater than reverse saturation current at temperature T1 where T2 is greater than T1.

QUESTION: 4

Which of the following diodes do not exhibits a constant reverse saturation current with the change in reverse saturation voltage.

Solution:

1N207 is the germanium diode for which the reverse saturation current is not constant which the change in voltage due to the leakage in the surface of the diode and due to the generation of new current carriers.

QUESTION: 5

Which of these P-N junction characteristics are not dependent on temperature.

Solution:

 As the temperature of the P-N junction increases the current increases and the voltage decreases so the barrier voltage, reverse saturation current, bias current changes with temperature but junction resistance is independent of temperature.

QUESTION: 6

As the temperature to the P-N junction increases the current increases due to?

Solution:

As the temperature to the P-N junction increases the mobility of charges increases thus increases the electron-hole pair which proportionally increases the current in the P-N junction diode.

QUESTION: 7

 By what percentage the reverse saturation current increases with 10 C rise in the temperature.

Solution:

As the temperature to the P-N junction diode increases the mobility of charges increases thus increasing the current, the reverse saturation current increases by 7% with 10C rise in temperature and doubles with every 100C rise in temperature.

QUESTION: 8

 What will be the decrease of barrier voltage with the rise in 10C in temperature?

Solution:

As the temperature to the P-N junction diode increases the voltage across the junction decreases and the current increases with every degree rise in temperature the barrier voltage increases by 2mV.

QUESTION: 9

What will be the reverse saturation current in the junction when the voltage across the junction is 0?

Solution:

When the voltage across the junction is zero in the sense there will be potential difference between the junctions hence there will be no movement of electrons and holes, hence the current will be 0.

QUESTION: 10

The breakdown voltage of the P-N junction diode decreases due to the increase in.

Solution:

Breakdown voltage of the diode is inversely proportional to the reverse leakage current so it decreases with the increase in reverse leakage current.