Test: Transistor As A Switch


10 Questions MCQ Test Electronic Devices | Test: Transistor As A Switch


Description
This mock test of Test: Transistor As A Switch for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Transistor As A Switch (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Transistor As A Switch quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Transistor As A Switch exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Transistor As A Switch extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In which region a transistor acts as an open switch?

Solution:

In this mode, both the junctions are reverse biased. The transistor has practically zero current because the emitter does not emit charge carriers to the base. There is negligibility current due to minority carriers. In this mode the transistor acts as an open switch.

QUESTION: 2

 In which region a transistor acts as a closed switch?

Solution:

In this mode, both the junctions are forward biased. The negative terminal of the battery is connected to the emitter. The collector current becomes independent of base current. In this mode the transistor acts as a closed switch.

QUESTION: 3

 Which of the following circuits act as a switch?

Solution:

 This is an inverter, in which the transistor in the circuit is switched between cut off and saturation. The load, for example, can be a motor or a light emitting diode or any other electrical device.

QUESTION: 4

The current which is helpful for LED to turn on is_________

Solution:

Depending on the type of load, a collector current is induced that would turn on the motor or LED. The transistor in the circuit is switched between cut off and saturation. The load, for example, can be a motor or a light emitting diode or any other electrical device.

QUESTION: 5

 Which of the following statements is true?

Solution:

Output devices like LED’s only require a few milliamps at logic level DC voltages and can therefore be driven directly by the output of a logic gate. However, high power devices such as motors or lamps require more power than that supplied by an ordinary logic gate so transistor switches are used.

QUESTION: 6

The base emitter voltage in a cut off region is_________

Solution:

From the cut off characteristics, the base emitter voltage (VBE) in a cut off region is less than 0.7V. The cut off region can be considered as ‘off mode’. Here, VBE > 0.7 and IC=0. For a PNP transistor, the emitter potential must be negative with respect to the base.

QUESTION: 7

In saturation region, the depletion layer_________

Solution:

Here, the transistor will be biased so that maximum amount of base current is applied, resulting in maximum collector current resulting in minimum emitter voltage drop which results in depletion layer as small as possible and maximum current flows through the transistor.

QUESTION: 8

The base emitter voltage in a saturation region is_________

Solution:

From the saturation mode characteristics, the transistor acts as a single pole single throw solid state switch. A zero collector current flows. With a positive signal applied to the base of transistor it turns on like a closed switch.

QUESTION: 9

 The switching of power with a PNP transistor is called_________

Solution:

Sometimes DC current gain of a bipolar transistor is too low to directly switch the load current or voltage, so multiple switching transistors is used. The load is connected to ground and the transistor switches the power to it.

QUESTION: 10

The switching of power with a NPN transistor is called_________

Solution:

Sometimes DC current gain of a bipolar transistor is too low to directly switch the load current or voltage, so multiple switching transistors is used. The load is connected to supply and the transistor switches the power to it.

Related tests