Test: Tunnel Diodes And Its Characteristics


10 Questions MCQ Test Electronic Devices | Test: Tunnel Diodes And Its Characteristics


Description
This mock test of Test: Tunnel Diodes And Its Characteristics for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Tunnel Diodes And Its Characteristics (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Tunnel Diodes And Its Characteristics quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Tunnel Diodes And Its Characteristics exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Tunnel Diodes And Its Characteristics extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 If ‘X’ corresponds to a tunnel diode and ‘Y’ to an avalanche diode, then__________

Solution:

In forward bias, negative resistance helps for tunnel diode to operate. Here, the current decreases with increase in voltage. If they are used in reverse bias, they are called as back diodes. Avalanche diode operates in reverse bias at breakdown region.

QUESTION: 2

 The range of tunnel diode voltage VD, for which slope of its V-I characteristics is negative would be? (The VP is the peak voltage and VV is the valley voltage).

Solution:

In tunnel diode characteristics, the slope is negative in the region between VVand VP. Here, it offers negative resistance. The characteristics are depicted below:

QUESTION: 3

Tunnel diode has a very fast operation in__________

Solution:

Tunnel diode is a type of semiconductor which works on tunneling effect of electrons in microwave region. So, tunnel diode has a very fast operation in microwave region.

QUESTION: 4

Which of the following are true about a tunnel diode?
1) it uses negative conductance property
2) it operates at high frequency
3) fermilevel of p side becomes higher than the n side in forward bias

Solution:

The negative resistance property helps in the operation of tunnel diode. As the tunnel diode works at high frequency, its applications are mostly in that range. High frequency oscillators are based on the resonant tunneling diode.

QUESTION: 5

The depletion layer of tunnel diode is very small beacause______

Solution:

When the P and N regions are very highly doped, the depletion layer comes closer. The tunnel diode is also highly doped. Its doping concentration varies within a small scale. So it’s an abrupt diode. For these reasons, the depletion region is small.

QUESTION: 6

With interments of reverse bias, the tunnel current also increases because________

Solution:

When the forward bias is increased, the tunnel current is also increased upto a certain limit. This happens when the electron movement takes place from P to N side.

QUESTION: 7

The tunnneling involves_______

Solution:

Tunneling means a direct flow of electrons across small depletion region from N side conduction band to P side valance band. The electrons begin to accelerate in the N side of the semiconductor.

QUESTION: 8

 Tunnel diodes are made up of________

Solution:

Germanium and silicon materials have low band gaps and flexibility. That matches tunnel diode requirements. The remaining materials emits the energy in terms of light or heat.

QUESTION: 9

 For a tunnel diode, when ‘p’ is probability that carrier crosses the barrier, ’e’ is energy,’w’ is width.

Solution:

The carrier jump occurs without any loss of energy due to small depletion layer. The probability of the carrier to jump across a barrier depends on the energy and width of the band. This variess exponentially for a given carrier.

QUESTION: 10

 In the construction of tunnnel diode,why is the pellet soldered to anode contact and a tindot to cathode contact via a mesh screen?

Solution:

Anode goes through better heat dissipation. So the pellet is used for the purpose. The tindot via mesh screen resists inductive effects caused at the cathode. Conduction is an independent factor which can’t be controlled.

Similar Content

Related tests