Test: Biological Zones In Lake


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Biological Zones In Lake


Description
This mock test of Test: Biological Zones In Lake for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Biological Zones In Lake (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biological Zones In Lake quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Biological Zones In Lake exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biological Zones In Lake extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 ______ zone lies between Euphotic and Benthic zone.

Solution:

Explanation: Littoral zone lies between Euphotic and Benthic zone. The growth of aquatic plants takes place in this zone.

QUESTION: 2

The uppermost zone in lakes is called as

Solution:

Explanation: The uppermost zone in lakes is called as Euphotic zone where sunlight passes through the lake and growth of plants takes place.

QUESTION: 3

 _______ is the process of overgrowth of plants and algae in lakes.

Solution:

Explanation: The process of overgrowth of plants and algae in lakes is called Eutrophication. It decreases the oxygen concentration of water.

QUESTION: 4

 Which of the following promotes eutrophication of lakes?

Solution:

Explanation: Phosphorous promotes the eutrophication of lakes as it is helpful for the growth of plants in lakes. It can easily reach the lakes through industrial water.

QUESTION: 5

 In which zone, decomposition of the dead organism takes place?

Solution:

Explanation: In Benthic zone, the dead organism settled down where their decomposition takes place by the bacteria.

QUESTION: 6

Which one of the following lakes has minimum productivity?

Solution:

Explanation: Oligotrophic lake has a minimum productivity due to the presence of low phosphorous, nitrogen and other nutrients in the lake.

QUESTION: 7

________ is the process of acceleration of eutrophication due to increased phosphorous content in lakes.

Solution:

Explanation: Cultural eutrophication is the acceleration of eutrophication due to excessive nutrients in the water. It results in the death of aquatic plants and animals.

QUESTION: 8

Which type of pollution is a Cultural eutrophication?

Solution:

Explanation: Cultural eutrophication is a water pollution due to the presence of excessive nutrients from house waste, industries, etc. that pollutes the lake, decreases the oxygen level and destroys the aquatic ecosystem.

QUESTION: 9

 The lakes are classified into how many types on the basis of productivity?

Solution:

Explanation: The lakes are classified into 4 types on the basis of productivity, namely Senescent, Oligotrophic, Eutrophic and Mesotrophic.

QUESTION: 10

The depth of Euphotic zone is measured by

Solution:

Explanation: The depth of Euphotic zone is measured by Secchi disk where it is put in the lake and the depth at which the disk becomes invisible is taken as the depth of Euphotic zone.

Similar Content

Related tests