Test: Chemical Clarification


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Chemical Clarification


Description
This mock test of Test: Chemical Clarification for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Chemical Clarification (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Chemical Clarification quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Chemical Clarification exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Chemical Clarification extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Which of the following represents the coagulant pipe?

Solution:

Explanation: ‘A’ represents the coagulant pipe which is used for discharging the coagulant into the flash mixer.

QUESTION: 2

  Which of the following represents the device which is used for sludge removal?

Solution:

Explanation: ‘D’ represents the drain valve which is used for the removal of sludge from the mixer.

QUESTION: 3

 _________ is the average of velocities at a point over a definite period of time.

Solution:

Explanation: Temporal mean velocity is the average of velocities at a point over a definite period of time. It is represented by G.

QUESTION: 4

 Which of the following goes to the flocculation tank?

Solution:

Explanation: ‘B’ represents the outlet of the mixer which goes to the flocculation tank.

QUESTION: 5

Which of the following is the correct expression regarding temporal mean velocity? 

Solution:

Explanation: Temporal mean velocity G = (P/μV) 1/2, where P is the power, μ is the dynamic viscosity and V is the volume of the tank. It is measured in per second.

QUESTION: 6

Which of the following is correctly paired?

Solution:

Explanation: E represents the Impeller which is driven by the electric motor to revolve in the tank.

QUESTION: 7

The speed of impeller in a flash mixer is

Solution:

Explanation: The speed of impeller in a flash mixer is between 100 to 120 rpm and the propeller type impeller is used.

QUESTION: 8

 ‘C’ in the following figure represents the ________

Solution:

Explanation: ‘C’ represents the deflecting wall, whereas the boundary below the inlet and outlet of the tank is the flash mixer wall.

QUESTION: 9

The detention period of a flash mixer is

Solution:

Explanation: The detention period of flash mixer lies between 30 seconds to 2 minutes.

QUESTION: 10

 Which of the following represents the impeller shaft?

Solution:

Explanation: Impeller is connected to impeller shaft which is further connected to electric motor so as to drive the impeller and mixing of coagulant in water takes place.

Similar Content

Related tests