Test: Comparison Between Slow And Rapid Sand Filter


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Comparison Between Slow And Rapid Sand Filter


Description
This mock test of Test: Comparison Between Slow And Rapid Sand Filter for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Comparison Between Slow And Rapid Sand Filter (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Comparison Between Slow And Rapid Sand Filter quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Comparison Between Slow And Rapid Sand Filter exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Comparison Between Slow And Rapid Sand Filter extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 In which of the following filters, the rate of filtration is highest?

Solution:

Explanation: The rate of filtration is highest in pressure filter and its filtration rate lies between 6000 to 15000 litres per hour per m2 of filter area while in rapid sand and roughing filter, it is between 6000 to 8000 litres per hour per m2 of filter area.

QUESTION: 2

The final loss of head in slow sand filter is ______ than rapid sand filter.

Solution:

Explanation: The loss of head in slow sand filter lies between 15-100cm and of rapid sand filter lies between 30-300cm.The final loss of head in slow sand filter is 100cm while in rapid sand filter is 300cm.

QUESTION: 3

The turbidity of water applied to rapid sand filter is less than _______

Solution:

Explanation: As before filtration, sedimentation and coagulation process is done, so the turbidity of water should be less than 35-40ppm.

QUESTION: 4

The period of cleaning of a slow sand filter is ______ than rapid sand filter.

Solution:

Explanation: The period of cleaning of a slow sand filter is 1-2 months and that of the rapid sand filter is 2-3 days.

QUESTION: 5

 The bacterial removal efficiency of the rapid sand filter is ______ in comparison to slow sand filter.

Solution:

Explanation: The bacterial removal efficiency of the rapid sand filter is90-99%, whereas of a slow sand filter is 98-99%.

QUESTION: 6

How is the grain size distribution of sand in rapid sand filter?

Solution:

Explanation: The grain size distribution of sand in rapid sand filter is stratified with lightest grains at the top and heaviest grains at the bottom.

QUESTION: 7

Consider the following statement
1. The penetration of suspended matter is deep in the slow sand filter
2. The penetration of suspended matter is superficial in the rapid sand filter
3. Coagulation is not required in the slow sand filter
Which of the above statement is/are correct?

Solution:

Explanation: The penetration of suspended matter is deep in rapid sand filter, whereas the penetration of suspended matter is superficial in slow sand filter.

QUESTION: 8

 Consider the following statement
1. The slow sand filter is not efficient in removing turbidity
2. The slow sand filter has a high initial cost
3. Skilled supervision is required in slow sand filter
Which of the above statement is/are correct?

Solution:

Explanation: Skilled supervision is not required in slow sand filter but it is essential in the case of the rapid sand filter.

QUESTION: 9

 The filter run in rapid sand filter should not be less than _____ hours.

Solution:

Explanation: The filter run in rapid sand filter should not be less than 24 hours and its head loss should not exceed 2m.

QUESTION: 10

Consider the following statement
1. Slow sand filter is not flexible in variation in demand
2. The rapid sand filter is flexible in fluctuations in demand
3. The method of cleaning of a slow sand filter involves agitation and back-washing
Which of the above statement is/are correct?

Solution:

Explanation: The method of cleaning of a slow sand filter involves scrapping of top layer to 15 to 25mm whereas in rapid sand filter involves agitation and back-washing.

Related tests