Test: Design Elements Of Sedimentation


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Design Elements Of Sedimentation


Description
This mock test of Test: Design Elements Of Sedimentation for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Design Elements Of Sedimentation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Design Elements Of Sedimentation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Design Elements Of Sedimentation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Design Elements Of Sedimentation extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The detention period of a rectangular tank is given by

Solution:

Explanation: The detention period of a rectangular tank is given by t0= LBH/Q where L is the length, B, is the breadth and H is the height of rectangular tank and Q= discharge rate.

QUESTION: 2

The average time required by water to pass through the settling tank is called _______

Solution:

Explanation: The average time required by water to pass through the settling tank is called ‘flowing through period’ which is always less than the detention period.

QUESTION: 3

Range of Displacement efficiency in the plain sedimentation tank is

Solution:

Explanation: Displacement efficiency is defined as the ratio of flowing through period to the detention period and varies from 0.25 to 0.5 in the plain sedimentation tank.

QUESTION: 4

 The quantity of water flowing per hour per unit horizontal area is called ____

Solution:

Explanation: Overflow rate = Q/A where Q is discharge rate in litre per day, A is the horizontal area in m2.

QUESTION: 5

 Settling tank efficiency is reduced by
1. Eddy current
2. Surface current
3. Density current

Solution:

Explanation: Eddy current is set up by the inertia of the incoming fluid, surface current is induced due to wind in open tank and density current cause cold water to under run the warm water to flow across its surface.

QUESTION: 6

 1cm per second settling velocity corresponds to a surface loading of ______ litre per day per m

Solution:

Explanation: Surface loading = 864000*settling velocity = 864000*1=864000litre per day per m2 where settling velocity is in cm/Sec.

QUESTION: 7

 What will be the surface area of the basin for a flow of 2*106 litre per day having a surface loading rate 10,000 litre/day/m2

Solution:

Explanation: Surface area of basin= flow of water/surface loading rate = 2000000/10000=200m2.

QUESTION: 8

 The detention period of the vertical flow clarifier is

Solution:

Explanation: Typical design value of the detention period for the vertical flow clarifier is between 1 to 1.5 hours. They normally remove the flocculent.

QUESTION: 9

 The design value of surface loading for horizontal flow circular sedimentation is 

Solution:

Explanation: For the design of horizontal flow circular sedimentation, the surface loading rate is 30-40m3/m2/d and its design detention period period is 2-2.5 hours.

QUESTION: 10

Detention time for a circular tank is given by

Solution:

Explanation: Detention time for a circular tank is given by t = D2 (0.01D + 0.785H) /Q where D is the diameter of the tank, H is the vertical depth of wall and Q is the discharge rate.

Related tests