Test: Design of Sewer- 1


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering | Test: Design of Sewer- 1


Description
This mock test of Test: Design of Sewer- 1 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Design of Sewer- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Design of Sewer- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Design of Sewer- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Design of Sewer- 1 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is incorrect regarding circular sewer?

Solution:

The circular section has uniform curvature, so it offers less opportunities for deposits.

QUESTION: 2

A circular section of sewer gives _______ area for a given perimeter.

Solution:

A circular section of sewer gives a maximum area for a given perimeter and gives the greatest hydraulic mean depth when running full or half.

QUESTION: 3

What is the wetted perimeter of a circular section of sewer?

Solution:

The wetted perimeter of a circular section of sewer running full is (22/7) *D where D is the internal diameter of circular sewer.

QUESTION: 4

The hydraulic mean depth of a circular section running full is __________

Solution:

The hydraulic mean depth, R = Area of cross section / Wetted perimeter
= ((22/7) *D2/4) / (22/7) *D
= D/4.

QUESTION: 5

The proportional depth of a circular sewer running partially half is __________

Solution:

Depth of flow d = (D/2) * (1-cosK/2)
Proportional depth = Depth of flow d / Diameter of section D = (D/2) * (1-cosK/2) / D
= (1/2) * (1-cosK/2).

QUESTION: 6

The proportional perimeter of a circular sewer running partially half where K is the central angle subtended at a circular section of sewer is __________

Solution:

 Proportional perimeter of a circular sewer running partially half =
(22/7) *D*K/360o / ((22/7) *D) = K/360o.

QUESTION: 7

The diameter of the circular sewer is 0.2m. The desired depth of flow is __________

Solution:

When the diameter of the sewer is up to 0.4m, they are designed to flow at 1/2 depth.

QUESTION: 8

The diameter of a circular sewer is 0.8m. The desired depth of flow is __________

Solution:

When the diameter of the sewer is between 0.4m and 0.8m, they are designed to flow at 2/3 depth.

QUESTION: 9

A circular sewer having 0.4m diameter is flowing with velocity 2m/Sec. If the gradient of sewer is 1 in 90. Find the value of Chezy’s coefficient?

Solution:

Hydraulic mean depth, R = D/4 = 0.4/4 = 0.1m
Slope of sewer S = 1/100, velocity V = 1m/Sec
According to Chezy’s formula, V = C (RS) 1/2 = C* (0.1/90) 1/2 = C/30
C = V*30 = 2*30 = 60.

QUESTION: 10

The process that involves connecting pipelines and sewer appurtenances to transport waste to sewage treatment centres is called?

Solution:

Sewers are the pipelines to carry sanitary sewage and storm water to treatment plants or centres. The process of connecting pipelines and sewer appurtenances to transport waste to sewage treatment plants is called sewage construction.

Similar Content

Related tests