Test: Digestion Of Sludge, Sludge Digestion Tank


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Digestion Of Sludge, Sludge Digestion Tank


Description
This mock test of Test: Digestion Of Sludge, Sludge Digestion Tank for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Digestion Of Sludge, Sludge Digestion Tank (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Digestion Of Sludge, Sludge Digestion Tank quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Digestion Of Sludge, Sludge Digestion Tank exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Digestion Of Sludge, Sludge Digestion Tank extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many stages are there in sludge digestion process?

Solution:

Explanation: The sludge digestion process consists of acid fermentation, acid regression and alkaline fermentation.

QUESTION: 2

The form of sludge which is free from pathogenic bacteria is

Solution:

Explanation: The digested sludge is free from pathogenic bacteria. It has the behavior of rich humus soil.

QUESTION: 3

 The BOD of supernatant liquor in a sludge digestion process is ____ ppm.

Solution:

Explanation: The range of BOD of supernatant liquor in a sludge digestion process is between 2000 and 3000 ppm. It is a form of sludge that is obtained in the sludge digestion process.

QUESTION: 4

 Which of the following is correct regarding pH in different stages of the sludge digestion process?

Solution:

Explanation: The pH value in Alkaline fermentation stage is 7.5 whereas in Acid regression and Acid fermentation stage, the pH>7, having the least in acid fermentation stage.

QUESTION: 5

 Which of the following is incorrect about aerobic digestion in the sludge digestion process?

Solution:

Explanation: The residual energy in aerobic digestion is very less in comparison to anaerobic digestion.

QUESTION: 6

The color of digestive sludge is

Solution:

Explanation: The color of digestive sludge is black. It has an inoffensive odor.

QUESTION: 7

 Which of the following is correct regarding anaerobic digestion in the sludge digestion process?

Solution:

Explanation: Anaerobic digestion is a low energy process which contains low amount of biomass and where both facultative and anaerobic bacteria solubilize the organic matter.

QUESTION: 8

The maximum temperature at which thermophilic microorganisms remain active in sludge digester is

Solution:

Explanation: The maximum and minimum temperature at which thermophilic microorganisms remain active in sludge digester are 60oC and 40oC respectively.

QUESTION: 9

Which of the following is obtained in the secondary tank in two stage sludge digester?

Solution:

Explanation: In two stage sludge digester, the partially digested sludge is obtained in primary tank, whereas digested sludge is obtained in the secondary tank along with supernatant liquor.

QUESTION: 10

The high rate sludge digestion tanks are used when the capacity of the tank is ____ million liters per day.

Solution:

Explanation: High rate digesters are used when the capacity of tank is 4 million litres per day. Complete mixing and uniform feeding of raw sludge takes place in high rate digesters.

Similar Content

Related tests