Test: Dispersion Of Air Pollutants, Control Of Gaseous Pollutants


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Dispersion Of Air Pollutants, Control Of Gaseous Pollutants


Description
This mock test of Test: Dispersion Of Air Pollutants, Control Of Gaseous Pollutants for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Dispersion Of Air Pollutants, Control Of Gaseous Pollutants (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Dispersion Of Air Pollutants, Control Of Gaseous Pollutants quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Dispersion Of Air Pollutants, Control Of Gaseous Pollutants exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Dispersion Of Air Pollutants, Control Of Gaseous Pollutants extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 When environmental Lapse Rate (ELR) is less is than Adiabatic Lapse Rate (ALR), then which of the following occurs?

Solution:

Explanation: When the temperature increases with increase in altitude, Sub adiabatic lapse rate occur and there will be stable environment.

QUESTION: 2

_______ occurs when atmospheric temperature increases with height.

Solution:

Explanation: Under negative lapse rate, the colder air is below the warmer air. It can be occurred near the earth’s surface.

QUESTION: 3

When environmental Lapse Rate (ELR) is equal to the Adiabatic Lapse Rate (ALR), then which of the following occurs?

Solution:

Explanation: When the temperature is constant with height, then neutral lapse rate occurs.

QUESTION: 4

State whether the following statement is true or false.
The wet adiabatic rate is greater than the dry adiabatic rate. 

Solution:

Explanation: The value of wet adiabatic rate is 60C per 1000m whereas of dry adiabatic rate is 9.80C per 1000m.

QUESTION: 5

When Environmental Lapse Rate (ELR) is greater than Adiabatic Lapse Rate (ALR), then which of the following occurs?

Solution:

Explanation: In Super adiabatic lapse rate, the environment is unstable due to quick dispersion of pollutants.

QUESTION: 6

Which of the following is the absorption unit?

Solution:

Explanation: Cyclone collector, Gravitation settling chamber and Dynamic precipitator are used to remove particulate matter, whereas Plate tower is used to remove gaseous matter and is an absorption unit.

QUESTION: 7

Which of the following catalyst is used for removing hydrocarbon from gaseous pollutant in combustion unit?

Solution:

Explanation: Activated alumina is used as a catalyst for removing gaseous pollutant called hydrocarbons from the air. The concentration of hydrocarbon emitted from automobiles is 300-1000 mg/l.

QUESTION: 8

 Which of the following is not a part of adsorption unit?

Solution:

Explanation: Packed tower is a part of the absorption unit, whereas multiple fixed bed, fluidized bed and moving bed are the examples of absorbers.

QUESTION: 9

 Which of the following is a bulk phenomena?

Solution:

Explanation: Adsorption is a bulk phenomena, whereas absorption is a surface phenomena.

QUESTION: 10

Which of the following is not an adsorbent?

Solution:

Explanation: Water is an absorbent whereas molecular sieves, activated carbon and activated alumina are adsorbents.

Similar Content

Related tests