Test: Effects Of Air Pollution, Design Of Stack Height


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Effects Of Air Pollution, Design Of Stack Height


Description
This mock test of Test: Effects Of Air Pollution, Design Of Stack Height for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Effects Of Air Pollution, Design Of Stack Height (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Effects Of Air Pollution, Design Of Stack Height quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Effects Of Air Pollution, Design Of Stack Height exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Effects Of Air Pollution, Design Of Stack Height extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not a part of photochemical smog?

Solution:

Explanation: Photochemical smog includes NO2 , O3 and PAN. The damage to vegetation is caused by NO2, O3 and PAN.

QUESTION: 2

Which air pollutant cause corrosion of building?

Solution:

Explanation: SO2 is a colorless and irritant gas that causes corrosion of building.

QUESTION: 3

Which of the following air pollutant effects plants the most?

Solution:

Explanation: Fluorine is the most dangerous air pollutant that affects plant, whereas SO2, PAN and HCl effects the leaf of the plant.

QUESTION: 4

The size of cigarette particles is

Solution:

Explanation: Cigarette particles are <1μm and >25% particles are deposited in the lungs.

QUESTION: 5

Concentration of fluorine that cause a phototoxicological effect on the plant is

Solution:

Explanation: Fluorine is produced through aluminium or glass industries and it causes a phototoxicological effect on the plant at a concentration of 0.3μg/m3.

QUESTION: 6

 Which of the following gas is not colorless?

Solution:

Explanation: NO is a highly reactive gas which is reddish brown in color, whereas O3, Pb and SO3 are colorless gas.

QUESTION: 7

 The effective height of stack is given by

Solution:

Explanation: Effective height of the stack, H = h1 + h2 where, h1 is the plume height and h2is the actual height of stack.

QUESTION: 8

The chimney is emitting particulate matter. Which of the following is the correct expression of the height of the chimney? Here ‘Kp’ represents the emission of particulate matter. 

Solution:

Explanation: Height of the chimney HC = 74 Kp0.27 where HC is in metre and ‘Kp’ is in tonnes per hours.

QUESTION: 9

What is the minimum height of the chimney in a thermal power plant of capacity 350MW?

Solution:

Explanation: As the capacity of thermal plant lies between 200MW and 500MW, the minimum height height of the chimney is 220m.

QUESTION: 10

Which of the following is the correct expression of the height of chimney emitting sulfur dioxide? 

Solution:

Explanation: Height of the chimney, HC = 14 Kp0.33 when the chimney is emitting sulfur dioxide. Here, the unit of ‘Kp’ is in kg/hour and HC is in metre.

Similar Content

Related tests