Test: Filter Media


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Filter Media


Description
This mock test of Test: Filter Media for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Filter Media (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Filter Media quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Filter Media exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Filter Media extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not commonly used as a filter material in the treatment of water?

Solution:

Explanation: Sand, Anthracite and Garnet sand are used as a filter material but crushed rock is not used in the treatment of water.

QUESTION: 2

Which of the following is correct regarding the cheapest filter material used in water treatment?

Solution:

Explanation: Sand is the cheapest filter material followed by anthracite whereas Garnet sand is the costliest among them and is not used as a sole filter material but as a constituent in mixed media filter.

QUESTION: 3

 Consider the following statements regarding sand as filter material.
1. It should be free from clay or silt
2. Organic matter should be present in the sand
3. It should be nonuniform
Which of the above statement is/are correct?

Solution:

Explanation: Sand used as a filter material should be free from clay, silt, organic matter or other impurity. It should be uniform and of proper size.

QUESTION: 4

The uniformity characteristics of sand expressed in terms of .

Solution:

Explanation: The uniformity characteristics of sand are expressed in terms of effective size and uniformity coefficient. Effective size is called as effective diameter and uniformity coefficient is a measure of particle range.

QUESTION: 5

____ represents the size of sand particle such that 10% of particles are finer than this size. 

Solution:

Explanation: D10 represents the size of sand particle such that 10% of particles are finer than this size. It is also called the effective size or effective diameter and is measured in mm.

QUESTION: 6

 What is CU in the expression CU= D60/D10 where D60 and D10 are the sizes of particle such that 60% and 10% of the particles are finer than these sizes respectively? 

Solution:

Explanation: The uniformity coefficient is a measure of particle range and it is the ratio of D60 and D10 sizes. It is denoted by CU.

QUESTION: 7

 The effective size of sand of the slow sand filter is

Solution:

Explanation: The effective size of sand of the slow sand filter is 0.2-0.3mm and for rapid sand filter, the effective size is 0.4-0.7mm.

QUESTION: 8

What is the value of specific gravity of sand filter?

Solution:

Explanation: The specific gravity of sand filter lies in the range of 2.55-2.65. So, the value 2.6 lies in the range of specific gravity of sand filter.

QUESTION: 9

The value of uniformity coefficient for uniformly graded sand is ______

Solution:

Explanation: Uniformity coefficient CU= D60/D10
For uniformly graded sand, CU= 1
So, D60 = D10.

QUESTION: 10

The value of specific gravity for Garnet sand is ____

Solution:

Explanation: Garnet sand is a dense material with a specific gravity of 4.2 and is used as a constituent in mixed media filter. It is a costlier filter material.

Related tests