Test: Grit Chambers, Tanks And Vacuum Floatation


9 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Grit Chambers, Tanks And Vacuum Floatation


Description
This mock test of Test: Grit Chambers, Tanks And Vacuum Floatation for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 9 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Grit Chambers, Tanks And Vacuum Floatation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Grit Chambers, Tanks And Vacuum Floatation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Grit Chambers, Tanks And Vacuum Floatation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Grit Chambers, Tanks And Vacuum Floatation extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The unit of dynamic viscosity is

Solution:

Explanation: The dynamic viscosity is the ratio of shear stress to velocity gradient. Its unit is Pa * Sec.

QUESTION: 2

 Which of the following has minimum detention period?

Solution:

Explanation: Grit chamber has a minimum detention period with a value of 40-60 seconds.

QUESTION: 3

The relation between dynamic and kinematic viscosity is given by

Solution:

Explanation: μ = v * ρ, μ = dynamic viscosity, v = kinematic viscosity and ρ = density of water.

QUESTION: 4

 The dimension formula of dynamic viscosity is 

Solution:

Explanation: The dimension formula of dynamic viscosity is ML-1T-1 and it can be measured in kg m-1 s-1.

QUESTION: 5

The dimension formula of kinematic viscosity is 

Solution:

Explanation: The dimension formula of kinematic viscosity = ML-1T-1 / ML-3 = L2 T-1.

QUESTION: 6

The coefficient of drag for a transition settling is

Solution:

Explanation: When Reynolds number ‘R’ lies between 1 and 1000, the coefficient of drag CD is given by CD = 18.5/R0.6.

QUESTION: 7

In which of the following, large impurities are attached with air bubbles to remove it from the wastewater?

Solution:

Explanation: In skimming tanks, large impurities are attached with air bubbles to decrease its density, they float in sewage and are finally removed by skimming troughs.

QUESTION: 8

Which of the following has minimum detention period?

Solution:

Explanation: The skimming tank has a minimum detention period with a value of 3 minutes.

QUESTION: 9

The design velocity of flow of a detritus tank is

Solution:

Explanation: The detritus tanks are able to remove grit and sand particles by having a design velocity of 0.9m/Sec.