Test: High Rate Trickling Filter And Secondary Clarifier


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: High Rate Trickling Filter And Secondary Clarifier


Description
This mock test of Test: High Rate Trickling Filter And Secondary Clarifier for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: High Rate Trickling Filter And Secondary Clarifier (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: High Rate Trickling Filter And Secondary Clarifier quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: High Rate Trickling Filter And Secondary Clarifier exercise for a better result in the exam. You can find other Test: High Rate Trickling Filter And Secondary Clarifier extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 The maximum removal of suspended and dissolved impurities from the sewage is

Solution:

Explanation: The maximum and minimum removal of suspended and dissolved impurities from the sewage is 92% and 65% respectively.

QUESTION: 2

The color of the secondary sludge produced from the high rate trickling filter is

Solution:

Explanation: The color of the secondary sludge produced from the high rate trickling filter is brown and the secondary sludge obtained is partially oxidized.

QUESTION: 3

_______ is the ratio of volume of recirculated sewage to the raw sewage.

Solution:

Explanation: Recirculation ratio is the ratio of volume of recirculated sewage to the raw sewage. It is denoted by R/I where, ‘R’ is the recirculated sewage and I is the volume of raw sewage.

QUESTION: 4

 The range of organic loading in kg/hectare metre/ day in a high rate trickling filter is

Solution:

Explanation: The range of organic loading in high rate trickling filter lies between 6000 to 18000 kg of 5 days BOD per hectare metre of filter media per day.

QUESTION: 5

The size of filter media in a high rate trickling filter is

Solution:

Explanation: The size of filter media in a high rate trickling filter is 25-60mm and it can be a rock, slag or any synthetic material.

QUESTION: 6

The surface loading rate of a secondary clarifier is ______ litres/m2/day

Solution:

Explanation: The range of surface loading rate of a secondary clarifier lies between 40,000 litres/m2/day to 70,000 litres/m2/day.

QUESTION: 7

The detention period of a secondary clarifier is

Solution:

Explanation: The detention period of a secondary clarifier is between 1.5 hours to 2 hours.

QUESTION: 8

Which of the following is the cause of rising sludge?

Solution:

Explanation: When nitrogen is formed in the sludge, the rise of the sludge mass takes place. This phenomena is called as rising sludge.

QUESTION: 9

The minimum weir loading rate of primary clarifier is ____m3/m/day.

Solution:

Explanation: The minimum and maximum weir loading rate of primary clarifier is 125000 and 500000 m3/m/day respectively.

QUESTION: 10

Hopper bottom vertical flow type tank is _____ in shape.

Solution:

Explanation: Hopper bottom vertical flow type tank is circular in shape and it consists of conical hoppers.

Related tests