Test: Mechanical Aeration System, Treatment Of Sludge


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Mechanical Aeration System, Treatment Of Sludge


Description
This mock test of Test: Mechanical Aeration System, Treatment Of Sludge for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Mechanical Aeration System, Treatment Of Sludge (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mechanical Aeration System, Treatment Of Sludge quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Mechanical Aeration System, Treatment Of Sludge exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mechanical Aeration System, Treatment Of Sludge extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 The device used for the aeration in the combined aerator is

Solution:

Explanation: In combined aeration, both diffused air aeration and mechanical aeration take place using both diffuser plate and paddles.

QUESTION: 2

The detention period of the Sheffield mechanical aeration tank is

Solution:

Explanation: The detention period of a Sheffield mechanical aeration tank is 15 hours. Its return sludge is 15-20% of sewage flow.

QUESTION: 3

The minimum detention period of combined aerator is

Solution:

Explanation: The detention period of combined aerator lies between 3 to 4 hours and the minimum detention period is 3 hours.

QUESTION: 4

The speed at which the bubbles are formed in the simplex aerator

Solution:

Explanation: The cones, with spiral vanes rotates at a high speed of 60rpm that results in the formation of bubbles in a simplex aerator resulting in the aeration of sewage.

QUESTION: 5

 Dorroco aerator is a type of

Solution:

Explanation: Dorroco aerator is a type of combined aerator which is efficient in comparison to diffused air and mechanical aerator.

QUESTION: 6

 Simplex aerator is a type of

Solution:

Explanation: Simplex aerator is a type of mechanical aerator where a square or rectangular tank with a hopper bottom is used.

QUESTION: 7

Which gas is produced in aerobic digestion of sludge? 

Solution:

Explanation: Carbon dioxide gas is produced in the aerobic digestion of sludge by the oxidation of organic matter by bacteria into CO2.

QUESTION: 8

Which of the following process is not involved in the treatment of sludge?

Solution:

Explanation: The process involved in the treatment of sludge are thickening, stabilization, dewatering and dying.

QUESTION: 9

 Which of the following is the final stage in the sludge treatment process?

Solution:

Explanation: Drying of the sludge is the final stage in the sludge treatment process where the most stable form of sludge is obtained.

QUESTION: 10

In which sludge treatment process, the organic solids are converted into more stable form?

Solution:

Explanation: In the sludge digestion process, the organic solids are converted into more stable form. It makes the dewatering and drying process of sludge simpler.