Test: Pressure Filter


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Pressure Filter


Description
This mock test of Test: Pressure Filter for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Pressure Filter (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Pressure Filter quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Pressure Filter exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Pressure Filter extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 In which of the following filter, water is passed under higher pressure?

Solution:

Explanation: The pressure filter is a type of rapid sand filter kept in a closed container where water is passed under higher pressure.

QUESTION: 2

What is the range of pressure in pressure filter? 

Solution:

Explanation: The range of pressure of pressure filter is 3-7 kg/cm2, which is done by pumping either in horizontal or vertical type pressure filter.

QUESTION: 3

 The diameter of the vertical type pressure filter is

Solution:

Explanation: The diameter of the vertical type pressure filter is 2-2.5 m and its length varies from 2.5 to 8m.

QUESTION: 4

The effective size of a pressure sand filter is ______

Solution:

Explanation: The effective size of a pressure sand filter lies in the range of 0.35-0.6mm and its common value is 0.45mm.

QUESTION: 5

 What is the value of uniformity coefficient in a pressure sand filter?

Solution:

Explanation: The value of uniformity coefficient in a pressure sand filter lies between 1.2 and 1.7 and its common value is 1.5.

QUESTION: 6

 The thickness of sand bed of a pressure filter is_____ cm

Solution:

Explanation: The thickness of sand bed of a pressure filter is 50-60 cm, whereas the gravel layers of pressure filter are same as a rapid sand filter.

QUESTION: 7

Which type of filter is used in treating swimming pool water?

Solution:

Explanation: The pressure filter is used for treating swimming pool water. It is also used for clarifying softened water at industrial plants.

QUESTION: 8

The under drainage system in pressure consists of

Solution:

Explanation: The under drainage system in pressure consists of pipe grids, false bottom and the washing of filter media is accomplished by reversing the flow by manipulating the valves in the pipe.

QUESTION: 9

Consider the following statements regarding pressure filter
1. It is easy to inspect the under drainage system
2. It is not possible to provide time for chlorination in direct supply from it
3. It is not possible to observe the degree of back washing and the agitation process
Which of the above statement is correct?

Solution:

Explanation: It is difficult to inspect, replace and clean the sand, gravel and under drainage system of pressure filter.

QUESTION: 10

 The rate of filtration of pressure filtration is ______ l/m2/hour.

Solution:

Explanation: The rate of filtration of pressure filtration is 6000-15000l/m2/hour due to which it is used for treatment of swimming pool water.

Similar Content

Related tests