Test: Problems In Filter Operation


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Problems In Filter Operation


Description
This mock test of Test: Problems In Filter Operation for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Problems In Filter Operation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Problems In Filter Operation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Problems In Filter Operation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Problems In Filter Operation extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The loss of head during cleaning operation of a rapid sand filter is

Solution:

Explanation: When cleaned bed is put into operation, the loss of head through it is 15-30cm and it goes on increasing as impurities are arrested in filter media.

QUESTION: 2

The thickness of the suspended matter on top of the sand bed is

Solution:

Explanation: As the thickness of suspended matter on top of the sand bed increases, the head loss is increased. So, it is directly proportional to head loss.

QUESTION: 3

When the loss of the head exceeds the static head, the head becomes _____

Solution:

Explanation: The head becomes negative when the loss of the head through the bed depth exceeds the static head.The negative head is the fall of liquid level in the piezometric tube below the center line of under drainage system.

QUESTION: 4

What is the permissible negative head loss of a rapid sand filter?

Solution:

Explanation: The permissible negative head loss of a rapid sand filter is 0.8-1.2m. When the permissible limits are reached, the filter run is terminated and the filter is back washed.

QUESTION: 5

Which type of problem is caused in filter due to accumulation of solids on the top surface of filter media?

Solution:

Explanation: Clogging of bed is caused due to accumulation of solids on the top surface of filter media, which results in the formation of mud balls and cracking of the bed.

QUESTION: 6

______ are formed in filters due to insufficient washing of sand grains.

Solution:

Explanation: Mud balls are formed in filters due to insufficient washing of sand grains. Mud accumulates on the sand surface and form a dense mat.

QUESTION: 7

The cracking of bed is more prominent

Solution:

Explanation:The cracking of bed is more prominent near the wall junction which allows dirty matter to penetrate into filter media which decreases the efficiency of filtration.

QUESTION: 8

In which type of filtration problem, layers of gravel are displaced?

Solution:

Explanation: During Sand leakage, layers of gravel are displaced during back-washing. This can be minimized by proper proportioning of sand and gravel layers.

QUESTION: 9

The tendency of jetting can be minimized by

Solution:

Explanation: The tendency of jetting can be minimized by surface washing. It can also be minimized by the use of an 8cm layer of coarse garnet between fine media and gravel.

QUESTION: 10

 _______ type of trouble in filter is caused by the released of dissolved air and gases from water.

Solution:

Explanation: Air binding is caused by the released of dissolved air and gases from water to form bubbles which occupy void space of the filter media and the drainage system.