Test: Slow Sand Filter


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Slow Sand Filter


Description
This mock test of Test: Slow Sand Filter for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Slow Sand Filter (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Slow Sand Filter quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Slow Sand Filter exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Slow Sand Filter extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The depth of an enclosed tank of a slow sand filter lies in the range of ______

Solution:

Explanation: The depth of an enclosed tank of a slow sand filter lies in the range of 2.5-4m and its surface area lies between 50-1000m2.

QUESTION: 2

When the fineness of sand increases

Solution:

Explanation: When the fineness of sand increases, the bacterial efficiency increases, but rate of filtration decreases. Fine sand is preferred when high bacteria and turbidity removal efficiency is desired.

QUESTION: 3

The thickness of the base material on which filter media are supported is

Solution:

Explanation: The base material consists of 30-75 cm thick gravel bed which is laid in layers of 15 cm with finer topmost layer and coarser bottom layer.

QUESTION: 4

 The minimum number of filter beds in the slow sand filter is

Solution:

Explanation: The minimum number of filter beds provided in the slow sand filter is 2 where one unit is provided as stand by for an area of 20m2.

QUESTION: 5

 The area of the filter is 1500. What is the number of beds to be provided?

Solution:

Explanation: The area of filter is 1500 which lies between 1201-2000m2. So, the number of beds to be provided is 6.

QUESTION: 6

The slow sand filter is able to remove ______ % of bacteria in water.

Solution:

Explanation: The slow sand filters are highly efficient in the removal of bacteria and can remove around 98-99% of bacteria present in water.

QUESTION: 7

 The maximum daily demand of a city is 24*105 and the rate of filtration is 100 per litre per hour per m2. What is the area of the filter? 

Solution:

Explanation: Maximum daily demand = 24*105
Rate of filtration = 100
Area of filter=Maximum daily demand/Rate of filtration=24*105/(100*24)
=1000m2.

QUESTION: 8

The slow sand filter is designed for

Solution:

Explanation: The slow sand filter is designed for maximum daily demand, which is 1.8 times the average daily demand.

QUESTION: 9

 What is the frequency of cleaning of a slow sand filter?

Solution:

Explanation: The slow sand filter requires cleaning, depending upon the impurities present in water and normally it is done after 1-3 months.

QUESTION: 10

What is the maximum filter head up to which slow sand filters are worked upon?

Solution:

Explanation: Initially the filter head is only 10-15cm but it increases as suspended matter is arrested. When the filtration head reaches the maximum permissible value of 75cm, the filter requires cleaning

Related tests