Test: Sludge Thickening, Sludge Dewatering


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Sludge Thickening, Sludge Dewatering


Description
This mock test of Test: Sludge Thickening, Sludge Dewatering for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Sludge Thickening, Sludge Dewatering (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sludge Thickening, Sludge Dewatering quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Sludge Thickening, Sludge Dewatering exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sludge Thickening, Sludge Dewatering extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 The design solid surface loading in an activated sludge process is 

Solution:

Explanation: The design solid surface loading during a gravity thickening process in an activated sludge plant lies between 25 to 30 kg/m2/day.

QUESTION: 2

Which of the following plant nutrient is not found in municipal sewage?

Solution:

Explanation: Potassium, Phosphorous and Nitrogen are found in municipal sewage having maximum plant nutrient concentration of 3.3% of total municipal waste as nitrogen.

QUESTION: 3

The design pressure of ____ is applied on pressure type flotation device. 

Solution:

Explanation: In pressure type flotation device, 3-5kg/cm2 pressure is applied to the sludge thickening process.

QUESTION: 4

The design Hydraulic loading rate of the gravity thickener is _______ m3/m2/day. 

Solution:

Explanation: The range of design Hydraulic loading rate of the gravity thickener is 20-25m3/m2/day.

QUESTION: 5

 Which of the following process is not involved in sludge thickening?

Solution:

Explanation: The process involved in sludge thickening are gravity thickening, air flotation and centrifugation.

QUESTION: 6

7% of solids concentration of thickened sludge is obtained from gravity thickener.What is the type of sludge?

Solution:

Explanation: When the thickened sludge, solid concentration is between 7-9, the type of sludge obtained from gravity thickner is activated.

QUESTION: 7

Which of the following is not used for drying of sludge?

Solution:

Explanation: The process used for drying of sludge is multiple effect evaporation, rotary dryer, spray dryer and flash dryer.

QUESTION: 8

 In which of the following method, the sludge is rotated for dewatering process?

Solution:

Explanation: In the centrifugation process, the force is applied so that rotation of sludge takes place which helps in the dewatering of sludge.

QUESTION: 9

 The dewatered sludge cannot be disposed by

Solution:

Explanation: Acid fermentation is a sludge digestion process and composting, heat drying and incineration are the methods of disposal of dewatered sludge.

QUESTION: 10

In which of the following process, the sludge is dried and disposed in land?

Solution:

Explanation: Good amount of dried solids is produced by drying bed process and they are commonly used in the sludge dewatering process due to their low cost and better efficiency.