Test: Theory And Classification Of Filtration


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Theory And Classification Of Filtration


Description
This mock test of Test: Theory And Classification Of Filtration for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Theory And Classification Of Filtration (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Theory And Classification Of Filtration quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Theory And Classification Of Filtration exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Theory And Classification Of Filtration extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Which of the following statement is wrong regarding filtration?

Solution:

Explanation: Filtration is a primary turbidity removal process.It also removes color, suspended solids and fine particle.

QUESTION: 2

 In which action of filtration, particles coarser than the void size is arrested?

Solution:

Explanation: In Mechanical Straining, particles coarser than the void size is arrested. The water passing the voids will be free from such particles.

QUESTION: 3

 In which action of filtration, colloidal particles is removed?

Solution:

Explanation: In the sedimentation action of filtration, colloidal particles arrested in the voids attract other finer particle, settle down in the voids and get removed.

QUESTION: 4

Which is the first zone of purification in a sand bed?

Solution:

Explanation: Schmutzdecke zone is the first zone of purification in a sand bed. It comes under the biological action of filtration. Schmutzdecke is known as the surface coating.

QUESTION: 5

 In which action of filtration, removal of particulate matter takes place?

Solution:

Explanation: Filter removes the particulate matter by electrostatic exchange where the charge of the filter medium neutralizes the charge of the floc and permitting it to be removed.

QUESTION: 6

In which type of filter, rate of filtration is low?

Solution:

Explanation: In Slow sand filter, rate of filtration is low and due to this they requires large land and are expensive to install.

QUESTION: 7

 What is the color of the surface coating formed during the filtration process?

Solution:

Explanation: The surface coating is formed by the reddish brown deposit of partially decomposed organic matter together with Iron, Alumina, Manganese and Silica.

QUESTION: 8

 In the ________ zone of purification in filter media, bacteria oxidizes the organic matter completely.

Solution:

Explanation: In Heterotrophic zone, bacteria multiplies in large number, breaks down not only the organic matter but also destroys each other to maintain a balance of life in the filter.

QUESTION: 9

The filtration rate of a slow sand filter is _____ litres of water per square metre.

Solution:

Explanation: The surface area of the slow sand filter lies between 50m2 to 1000m2 and its filtration rate lies between 100 to 200 litres of water per m2.

QUESTION: 10

Identify the correct statement from the following options.

Solution:

Explanation: Rapid sand filter is cheap and economical and its period of cleaning is 1-2 days. Neither the coagulation nor the skilled supervision is required in slow sand filter.

Related tests