Test: Theory Of Sedimentation


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Theory Of Sedimentation


Description
This mock test of Test: Theory Of Sedimentation for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Theory Of Sedimentation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Theory Of Sedimentation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Theory Of Sedimentation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Theory Of Sedimentation extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When impurities are separated by the gravitation of settling particles, the operation is called _____

Solution:

Explanation: In plain sedimentation, impurities are separated from a suspending fluid by use of natural forces like gravitational forces..

QUESTION: 2

In which type of settling, sedimentation of discrete particles takes place?

Solution:

Explanation: In Discrete settling, sedimentation of discrete particles takes place where the particles have little tendency to flocculate..

QUESTION: 3

In which settling type, dilute suspension of particles takes place?

Solution:

Explanation: In this type of settling, particle mass increase and it settle down due to flocculation.

QUESTION: 4

In which type of sedimentation, flocculent suspension of intermediate concentration takes place?

Solution:

Explanation: In type III sedimentation, inter-particle forces hold the particle together and flocculent suspension of intermediate concentration takes place..

QUESTION: 5

In which type of sedimentation, flocculent suspension of high concentration takes place?

Solution:

Explanation: In type IV sedimentation, flocculent suspension of high concentration takes place and particles comes in contact with each other resulting in the formation of structure..

QUESTION: 6

What is the settling velocity of the particle if its diameter is 2 * 10-3cm. Given G=2.65, viscosity v=8 * 10-3cm2/Sec? 

Solution:

Explanation: Settling velocity of the particle is given by vs=g (G-1) d2/18v
Specific gravity G=1, g=981cm2/Sec, viscosity v=8 * 10-3cm2/Sec
vs = 981* (2.65-1) *0.002*0.002/(18*.008) = 0.13cm/Sec..

QUESTION: 7

In a rectangular horizontal flow tank, the maximum permissible velocity is ____ m/Sec.

Solution:

Explanation: In the rectangular tank, the ideal conditions are that the flow is horizontal, velocity is uniform in all directions and the maximum permissible limit of velocity is .03m/Sec..

QUESTION: 8

 The time period for which the water is stored in a sedimentation tank is called _____

Solution:

Explanation: Detention period is the time period at which the water is stored in a tank. It varies for different purposes like in the septic tank or oxidation pond, its value is higher..

QUESTION: 9

 Settling velocity of a spherical body in a viscous fluid is given by

Solution:

Explanation: According to Stokes law, settling velocity of the particle is given by
vs=g (G-1) d2/18v where G is the specific gravity, d is the diameter of spherical particles and v is the viscosity..

QUESTION: 10

 In a fill and draw type sedimentation tank, a detention period of ____ hours is provided.

Solution:

Explanation: In this tank, water is detained for 24 hours. Then cleaning is done for 6-12 hours, so, the whole cycle of operations takes around 30-36 hours..

Related tests