Test: Types Of Unit Operations


10 Questions MCQ Test Environmental Engineering - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Types Of Unit Operations


Description
This mock test of Test: Types Of Unit Operations for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Types Of Unit Operations (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Types Of Unit Operations quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Types Of Unit Operations exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Types Of Unit Operations extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many types of aerators are commonly used in the treatment of wastewater?

Solution:

Explanation: There are 4 types of aerators namely Gravity aerators, Spray aerators, Diffusers and Mechanical aerators.

QUESTION: 2

 Organic contaminants are removed from the wastewater by

Solution:

Explanation: Organic contaminants are removed from the wastewater by the attraction and accumulation of one substance on the surface of another.

QUESTION: 3

 By which process, odor producing substances is oxidized?

Solution:

Explanation: By addition of chlorine dioxide to wastewater, odor producing substances is oxidized.

QUESTION: 4

Which of the following process is used to remove the colloidal particles from the effluent?

Solution:

Explanation: Chemical coagulation is used to remove colloidal particles by the use of coagulants which increase the particle size and they settle down.

QUESTION: 5

In which form of solute stabilization, hydrogen sulfide in effluent is oxidized into sulfate?

Solution:

Explanation: By the process of chlorination, effluent gets stabilized by the conversion of hydrogen sulfide into sulfate.

QUESTION: 6

 In which unit operation, gases are released or absorbed in the effluent?

Solution:

Explanation: In Gas transfer, gases are released or absorbed in the effluent by exposing the wastewater through aeration under normal, increased or reduced pressure.

QUESTION: 7

 In which process, excess lime is converted into bicarbonate?

Solution:

Explanation: By Re-carbonation of water softened by excess lime treatment, excess lime is converted into bicarbonate.

QUESTION: 8

Flocculation of iron from water by addition of lime is an example of which of the following process?

Solution:

Explanation: Chemical precipitation removes the dissolved substance from the effluent through ion transfer where precipitation of dissolved impurities takes place.

QUESTION: 9

 Which form of solute stabilization occurs when effluent passes through limestone?

Solution:

Explanation: When effluent passes through limestone, carbon dioxide in excess get converted into soluble bicarbonate.

QUESTION: 10

Solids are removed from the wastewater by which of the following unit operation?

Solution:

Explanation: During solids transfer, solids are removed from wastewater by straining, sedimentation, flotation and filtration.

Related tests