Test: Various Unit Operations


11 Questions MCQ Test Environmental Engineering | Test: Various Unit Operations


Description
Attempt Test: Various Unit Operations | 11 questions in 25 minutes | Mock test for Chemical Engineering preparation | Free important questions MCQ to study Environmental Engineering for Chemical Engineering Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In which unit operation, gases are released or absorbed in water?

Solution:

Explanation: In Gas transfer, gases are released or absorbed in water by exposing the water through aeration under normal, increased or reduced pressure.

QUESTION: 2

How many types of aerators are commonly used in the treatment of water?

Solution:

Explanation: There are 4 types of aerators namely Gravity aerators, Spray aerators, Diffusers and Mechanical aerators.

QUESTION: 3

Which of the following process is used to remove the colloidal particles from water?

Solution:

Explanation: Chemical coagulation is used to remove colloidal particles by the use of coagulants which increase the particle size and they settle down.

QUESTION: 4

Flocculation of iron from water by addition of lime is an example of which of the following process?

Solution:

Explanation: Chemical precipitation removes the dissolved substance from water through ion transfer where precipitation of dissolved impurities takes place.

QUESTION: 5

In which unit operation objectionable solutes are converted into unobjectionable forms without removal?

Solution:

Explanation: In solute stabilization, water is stabilized by chlorination or liming so that objectionable solutes are converted into unobjectionable form.

QUESTION: 6

 In which form of solute stabilization, hydrogen sulfide in water is oxidized into sulfate?

Solution:

Explanation: By the process of chlorination, water gets stabilized by the conversion of hydrogen sulfide into sulfate.

QUESTION: 7

Which form of solute stabilization occurs when water passes through limestone?

Solution:

Explanation: When water passes through limestone, carbon dioxide in excess get converted into soluble bicarbonate.

QUESTION: 8

In which process, excess lime is converted into bicarbonate?

Solution:

Explanation: By Re-carbonation of water softened by excess lime treatment, excess lime is converted into bicarbonate.

QUESTION: 9

 By which process, odour producing substances is oxidized?

Solution:

Explanation: By addition of chlorine dioxide to water, odour producing substances are oxidized.

QUESTION: 10

Solids are removed from the water by which of the following unit operation?

Solution:

Explanation: During solids transfer, solids are removed from water by straining, sedimentation, flotation and filtration.

QUESTION: 11

Organic contaminants are removed from the water by the process of ______

Solution:

Explanation: Organic contaminants are removed from the water by the attraction and accumulation of one substance on the surface of another.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code