Test: Finite Automata With Epsilon Transition


10 Questions MCQ Test Theory of Computation | Test: Finite Automata With Epsilon Transition


Description
This mock test of Test: Finite Automata With Epsilon Transition for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Test: Finite Automata With Epsilon Transition (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Finite Automata With Epsilon Transition quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Test: Finite Automata With Epsilon Transition exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Finite Automata With Epsilon Transition extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 According to the given transitions, which among the following are the epsilon closures of q1 for the given NFA?
Δ (q1, ε) = {q2, q3, q4}
Δ (q4, 1) =q1
Δ (q1, ε) =q1

Solution:

The set of states which can be reached from q using ε-transitions, is called the ε-closure over state q.

QUESTION: 2

State true or false?Statement: An NFA can be modified to allow transition without input alphabets, along with one or more transitions on input symbols.

Solution:

It is possible to construct an NFA with ε-transitions, presence of no input symbols, and that is called NFA with ε-moves.

QUESTION: 3

State true or false?Statement: ε (Input) does not appears on Input tape.

Solution:

ε does not appears on Input tape, ε transition means a transition without scanning a symbol i.e. without moving the read head.

QUESTION: 4

Statement 1: ε- transition can be called as hidden non-determinism.
Statement 2: δ (q, ε) = p means from q it can jump to p with a shift in read head.
Which among the following options is correct?

Solution:

 The transition with ε leads to a jump but without any shift in read head. Further, the method can be called one to introduce hidden non-determinism.

QUESTION: 5

According to the given transitions, which among the following are the epsilon closures of q1 for the given NFA?
Δ (q1, ε) = {q2, q3, q4}
Δ (q4, 1) =q1
Δ (q1, ε) =q1

Solution:

The set of states which can be reached from q using ε-transitions, is called the ε-closure over state q.

QUESTION: 6

Predict the total number of final states after removing the ε-moves from the given NFA?

Solution:

The NFA which would result after eliminating ε-moves can be shown diagramatically.

QUESTION: 7

 For NFA with ε-moves, which among the following is correct?

Solution:

Due to the presence of ε symbol, or rather an epsilon-move, the input alphabets unites with it to form a set including ε.

QUESTION: 8

Which among the following is false?
ε-closure of a subset S of Q is:

Solution:

All the mentioned are the closure properties of ε and encircles all the elements if it satisfies the following options:
a) Every element of S ϵ Q
b) For any q ϵ ε(S), every element of δ (q, ε) is in ε(S)
c) No other element is in ε(S)

QUESTION: 9

 The automaton which allows transformation to a new state without consuming any input symbols:

Solution:

 NFA-l or e-NFA is an extension of Non deterministic Finite Automata which are usually called NFA with epsilon moves or lambda transitions.

QUESTION: 10

 e-transitions are

Solution:

An epsilon move is a transition from one state to another that doesnt require any specific condition.

Similar Content