Test: Environment And Natural Resources


10 Questions MCQ Test Political Science Class 12 | Test: Environment And Natural Resources


Description
This mock test of Test: Environment And Natural Resources for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Environment And Natural Resources (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Environment And Natural Resources quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Environment And Natural Resources exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Environment And Natural Resources extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Smog is a combination of

Solution:

Originally the term ‘smog’ meant a combination of smoke and fog but it is recently referred to a combination of fine particulate matter and ground level ozone.

QUESTION: 2

The Constitution of India provides for the safeguard of cultural and educational rights of minorities under fundamental rights of Article

Solution:

The Constitution of India under Article 29 and 30 provides for protecting cultural and educational rights of minorities by ensuring that minorities may preserve their distinctive languages and establish and administer their own education institutions.

QUESTION: 3

The example of global common is

Solution:

The areas that requires the common governance by the international community is referred to as global commons. It raises problems of managing the goods that belong to the whole community.

QUESTION: 4

WWF stands for

Solution:

The leading organization in wildlife conservation and endangered species.

QUESTION: 5

The animal that is the symbol of the World Wide wildlife Fund is:

Solution:

When the World Wildlife Fund (WWF) was founded in 1961, the giant panda was taken as a sign on the WWF flag and emblem, making the giant panda a symbol of the worldwide nature protection.

QUESTION: 6

Progress that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs is:​

Solution:

Sustainable development is a pattern of resource use that aims to meet human needs while preserving the environment, so that, these needs can be met not only in the present but also for future generations.

QUESTION: 7

The Government of India refers indigenous people as

Solution:

While the Government of India refers to indigenous peoples as "Scheduled Tribes", Adivasis has become the popular term for India's indigenous or tribal peoples.

QUESTION: 8

Main cause of extinction of species from tropics is

Solution:

Forests contain more than half of all species. The habitat of these species is destroyed through deforestation, so the number of species declines.

QUESTION: 9

According to Kyoto Protocol, the major nations abide to reduce concentration of green house gases was by

Solution:

The major feature of the Kyoto Protocol is that it sets binding targets for 37 industrialised countries and the European community for reducing greenhouse gas (GHG) emissions. It will reduce the emissions by five per cent over the five-year period 2008-2012.

QUESTION: 10

The multinational company Western Mining Corporation (WMC) belongs to

Solution:

The Western Mining Corporation is the Australian holding company for a diversified group of mining enterprises operating throughout the world.

Related tests