Test: The Cold War Era


10 Questions MCQ Test Political Science Class 12 | Test: The Cold War Era


Description
This mock test of Test: The Cold War Era for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Cold War Era (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Cold War Era quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Cold War Era exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Cold War Era extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Western Alliance was headed by

Solution:

The Western alliance, headed by the US, represented the ideology of liberal democracy and  capitalism while the eastern alliance, headed by the Soviet Union, was committed to the ideology of socialism and Communism.

QUESTION: 2

Which of the following countries was not a NATO member?

Solution:

West Germany joined NATO in 1955, with unification of East Germany in 1990 it became Germany. Czech Republic became member of NATO in 1999. France is the founding member of NATO

QUESTION: 3

The person that opposed neo-colonialism was

Solution:

Kwame Nkrumah of Ghana was an important leader of Non-Alligned movement, he opposed neo-colonialism.

QUESTION: 4

After second World War, the world was divided into the blocks of

Solution:

After the second World War, the world was divided into two blocs, i.e., the U.S.A and USSR, i.e., capitalist Vs socialist system.

QUESTION: 5

Korea was a colony of

Solution:

Since 1910 Korea was under the dominance of Japan but after the defeat of Japan in the World War II, Korea was divided into North Korea and South Korea.

QUESTION: 6

The island country that received both diplomatic and financial aid from the Soviet Union was

Solution:

Cuba was an ally of the Soviet Union and received both diplomatic and financial aid from it. Nikita Khrushchev, the leader of the Soviet Union, decided to convert Cuba into a Russian base.

QUESTION: 7

In which country are the cities of Hiroshima and Nagasaki located?

Solution:

Hiroshima and Nagasaki are those cities of Japan, where USA dropped atom bombs in 1945 during the Second World War.

QUESTION: 8

The event that took place in 1961 was

Solution:

The construction of the Berlin Wall in 1961 was an event caused due to Cold War; the Berlin Wall defined the demarcation between the communist Eastern Germany and the capitalist Western Germany.

QUESTION: 9

The rivalry between USA & USSR during the post-second world war period is known as _____________.

Solution:

The term Cold War is used to describe post-World War II struggle between the United States and its allies on one hand and the Union of Soviet Socialist Republics (USSR) and its allies on the other hand.

QUESTION: 10

The Warsaw pact was led by _________.

Solution:

The Warsaw Treaty Organization, 1955. The Warsaw Treaty Organization (also known as the Warsaw Pact) was a political and military alliance established on May 14, 1955 between the Soviet Union and several Eastern European countries

Similar Content

Related tests