Test: Meeting Life Challenges- Assertion & Reason Type Questions


10 Questions MCQ Test Psychology Class 12 | Test: Meeting Life Challenges- Assertion & Reason Type Questions


Description
Attempt Test: Meeting Life Challenges- Assertion & Reason Type Questions | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Humanities/Arts preparation | Free important questions MCQ to study Psychology Class 12 for Humanities/Arts Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): All life’s challenges are not necessarily stressful.

Reason (R): It depends on how a challenge is viewed.

Solution: It is true that all life’s challenges are not necessarily stressful. It strictly depends on how a challenge is viewed.
QUESTION: 2

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Primary appraisal refers to the assessment of one’s coping abilities, resources and whether they will be sufficient to meet the harm, threat or challenge of the event.

Reason (R): The resources may be mental, physical, personal or social.

Solution: Secondary appraisal refers to that assessment of one’s coping abilities resources and whether they will be sufficient to meet the harm, threat or challenge of the event.
QUESTION: 3

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): To manage stress, we often need to reassess the way we think and learn coping strategies.

Reason (R): People who cope poorly with stress have an impaired immune response and diminished activity of natural killer cells.

Solution: Both the statements pertain to coping and stress management but are not cause and effect.
QUESTION: 4

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): After visualising one must set oneself a realistic goal, as it helps build confidence. Reason (R): It is easier to visualise if one’s mind is quiet, body is relaxed and eyes are closed.

Solution:
  • Realistic goals are set and defined before visualising and not after visualising.

  • A realistic goal is one that you can reach given your current mindset, motivation level, timeframe, skills and abilities.

  • Realistic goals help you identify not only what you want but also what you can achieve.

QUESTION: 5

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Psychological stresses are caused when we overexert ourselves physically, lack a nutritional diet, suffer an injury or fail to get enough sleep.

Reason (R): Environmental stresses are caused by air pollution, crowding, noise, heat of the summer, winter cold or disasters such as fire, or natural disasters such as earthquakes, floods, drought, land-slides, volcanic eruptions, etc.

Solution:
  • The causes mentioned in (A) are of physical stresses and not psychological stresses.

  • In a medical or biological context stress is a physical, mental, or emotional factor that causes bodily or mental tension.

  • Stresses can be external (from the environment, psychological, or social situations) or internal (illness, or from a medical procedure).

QUESTION: 6

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): People with high levels of stress but low levels of illness share three characteristics.

Reason: The three characteristics are Quality, Buffer and Resistance.

Solution: The three characteristics are 3 Cs - Commitment, Control and Challenge.
QUESTION: 7

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Problem-focused response includes taking direct action to solve the problem.

Reason (R): It pertains to seeking information that will be relevant to the solution.

Solution: Problem-focused coping targets the causes of stress in practical ways which tackles the problem or stressful situation that is causing stress, consequently directly reducing the stress. Problem focused strategies aim to remove or reduce the cause of the stressor, including: Problem-solving. Time-management.
QUESTION: 8

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): If pressures due to stress continue, one may suffer from mental overload.

Reason (R): This suffering from high levels of stress can rapidly cause individuals to lose their ability to make sound decisions, it leads to poor concentration, and reduces short-term memory capacity.

Solution: If pressures due to stress continue, one may suffer from mental overload. Chronic stress disrupts nearly every system in your body. It can suppress your immune system, upset your digestive and reproductive systems, increase the risk of heart attack and stroke, and speed up the aging process.
QUESTION: 9

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): An individual’s response to a stressful situation largely depends upon the perceived events and how they are interpreted or appraised.

Reason (R): Lazarus has distinguished between two types of appraisals, i.e., primary and secondary.

Solution: Both the statements are correct about Cognitive Theory of Stress as propounded by Lazarus and his colleagues but are not cause and effect.
QUESTION: 10

Karim watches TV when he is stressed due to pending assignments in school. According to Endler and Parker, he is using _________ mechanism of coping.

Solution: The avoidance hyper oriented strategy aims at avoiding stressful events by indulging in different activities. Individual does not want to accept that he is facing such a stressful situation.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code