Test: Self and Personality- Assertion & Reason Type Questions


10 Questions MCQ Test Psychology Class 12 | Test: Self and Personality- Assertion & Reason Type Questions


Description
Attempt Test: Self and Personality- Assertion & Reason Type Questions | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Humanities/Arts preparation | Free important questions MCQ to study Psychology Class 12 for Humanities/Arts Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): There is one guna present in every person.

Reason(R): The dominance of one guna leads to a particular type of behaviour.

Solution: All the three gunas are present in every person to different degrees. The dominance of a particular guna leads to a particular type of behaviour.
QUESTION: 2

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Strong sense of self-efficacy allows people to select, influence, and even construct the circumstances of their own life.

Reason (R): Society, parents and their own positive experiences can help in the development of a strong sense of self-efficacy by presenting positive models during the formative years of children.

Solution: These are characteristics of self efficacy but are not cause and effect.
QUESTION: 3

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): The Thematic Apperception Test (TAT) was developed by Harmann Rorschach. Reason (R): It is a little more structured than the Inkblot test.

Solution: The Thematic Apperception Test (TAT) was developed by Morgan and Murray.
QUESTION: 4

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Behavioural ratings are frequently used for personality assessment of individuals in an educational or industrial setting.

Reason: Behavioural ratings are generally taken from the people who know the assessee intimately and have interacted over a period of time.

Solution:

Behavioural ratings are frequently used for assessment of personality in educational and industrial settings. Behavioural ratings are generally taken from people who know the assessee over a period of time. They attempt to put individuals into certain categories in terms of their behavioural qualities.

QUESTION: 5

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Use of Observation for a personality assessment is a sophisticated procedure that cannot be carried out by trained people.

Reason(R): Observation requires careful training of the observer and fairly detailed guidelines to carry out analysis to use observations to assess personality.

Solution: The Observation is a sophisticated procedure and must be carried out only by trained people.
QUESTION: 6

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Sentence Completion Test makes use of a number of incomplete sentences. Reason(R): It is held that the type of endings used by the subjects reflect their attitudes, motivation and conflicts.

Solution: Sentence completion tests are a class of semi-structured projective techniques. Sentence completion tests typically provide respondents with beginnings of sentences, referred to as "stems", and respondents then complete the sentences in ways that are meaningful to them. The responses are believed to provide indications of attitudes, beliefs, motivations, or other mental states. Therefore, sentence completion technique, with such advantage, promotes the respondents to disclose their concealed feelings.
QUESTION: 7

Assertion (A) : All creative children are children with exceptional intelligence. 
Reason (R) : Creativity generally involves an incubation period.

Solution:

All intelligent individuals are creative. This statement is not true as not all intelligent individuals are creative. Studies have shown that highly creative people are highly intelligent but highly intelligent people are not always creative. All creative individuals have divergent thinking abilities.

QUESTION: 8

Directions: In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Interview is a commonly used method for assessing personality.
Reason (R): Diagnostic interviewing generally involves basic interviewing which seeks to go beyond the replies given by the person.

Solution:

Diagnostic interviewing generally involves in-depth interviewing which seeks to go beyond the replies given by the person.

QUESTION: 9

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Each one of us has the capacity to choose and create.

Reason (R): Every individual suffers from the feeling of adequacy and ego, i.e., superiority complex, which arise from childhood.

Solution: Every individual suffers from the feeling of inadequacy and guilt, i.e., inferiority complex, which arises from childhood.
QUESTION: 10

Directions : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): There is one guna present in every person.

Reason (R): The dominance of one guna leads to a particular type of behaviour.

Solution: All the three gunas are present in every person to different degrees. The dominance of a particular guna leads to a particular type of behaviour.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code