Test: Self and Personality


10 Questions MCQ Test Psychology Class 12 | Test: Self and Personality


Description
This mock test of Test: Self and Personality for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Self and Personality (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Self and Personality quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Self and Personality exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Self and Personality extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What kind of needs lead to the development of a biological self?

Solution:

Biological needs lead to the development of a biological self.

QUESTION: 2

How many areas of self-esteem do children seem to have formed by the age of 6 to 7 years?

Solution:

Studies indicate that by the age of 6 to7 years, children seem to have formed self-esteem at least in four areas: academic competence, social competence, physical/athletic competence, and physicalappearance, which become more refinedwith age.

QUESTION: 3

Our capacity to view ourselves in terms of stable dispositions allows us to combine separate self-evaluations into what kind of image of ourselves?

Solution:

Our capacity to view ourselves in terms of stable dispositions permits us to combine separate self-evaluations into ourselves’ general psychological image —this known as an overall sense of self-esteem.

QUESTION: 4

Which view holds clear dichotomies between self and other,man and nature, subjective and objective?

Solution:

The western view seems to hold clear dichotomies between self and other, man and nature, subjective and objective. The Indian view does not make such clear dichotomies.

QUESTION: 5

In what culture is the self generally not separated from one’s own group?

Solution:

In the Indian culture, the self is generally not separated from one’s own group; rather, both remain in a state of harmonious co-existence. But at the next moment, it seems to be completely withdrawn from it and focused fully on the individual self.

QUESTION: 6

Many Asian cultures are characterised as what?

Solution:

Many Asian cultures are characterised as collectivistic. The term personality often appears in our day-to-day discussion.

QUESTION: 7

What characterises individuals as they appear in most circumstances?

Solution:

Personalitycharacterises individuals as they appear in most circumstances.

QUESTION: 8

Each behavioural pattern refers to how many types?

Solution:

Each behavioural pattern refers to one type in which individuals are placed in terms of the similarity of their behavioural characteristics with that pattern. In contrast, the trait approach focuses on the specific psychological attributes along which individuals tend to differ inconsistent and stable ways.

QUESTION: 9

Body typologies are more like what people hold?

Solution:

They are more like stereotypes which people hold. Jung has proposed important typology by grouping people into introverts and extroverts.

QUESTION: 10

What is the third dimension that H.J Eysenck proposed?

Solution:

H.J Eysenck proposed athird dimension, called psychoticism vs.sociability, which is considered to interact with the other two dimensions.

Related tests