Test: Variations in Psychological Attributes


10 Questions MCQ Test Psychology Class 12 | Test: Variations in Psychological Attributes


Description
This mock test of Test: Variations in Psychological Attributes for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Variations in Psychological Attributes (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Variations in Psychological Attributes quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Variations in Psychological Attributes exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Variations in Psychological Attributes extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the view that our behaviors are influenced more by situational factors called?

Solution:

Situationism states that situations and circumstances in which one has placed influence one’s behaviour.

QUESTION: 2

In order to help a weak student perform well in examinations, we may assess her/his intellectual strengths and what else?

Solution:

In order to help a weak student perform well in examinations, we may assess her/his intellectual strengths and weaknesses.

QUESTION: 3

Some domains of psychological attributes are complex and expressed in terms of what?

Solution:

Some domains of psychological attributes are complex and expressed in terms of dimensions. It occupies space that can be described only in terms of its three dimensions.

QUESTION: 4

What is a mere aggregate of many points?

Solution:

A line is a mere aggregate of many points.

QUESTION: 5

What is the global capacity to understand the world, think rationally, and use available resources effectively when faced with challenges?

Solution:

Intelligence is the global capacity to understand the world, think rationally, and use available resources effectively when faced with challenges.

QUESTION: 6

What refers to an individual underlying potential for success?

Solution:

Aptitude refers to an individual underlying potential for acquiring skills. Aptitude tests are used to predict what an individual will be able to do if given proper environment and training.

QUESTION: 7

What is a method in which a person provides factual information about herself/himself and opinions, beliefs, etc.?

Solution:

Self-report is a method in which a person provides factual information about herself/himself and opinions, beliefs, etc.

QUESTION: 8

What type of approach is the information-processing approach?

Solution:

Theories can be broadly classified as either representing a psychometric/structural approach or an information-processing approach. The psychometric approach considers intelligence as an aggregate of abilities.

QUESTION: 9

Who was the first to try to explain the concept of intelligence in terms of mental operations?

Solution:

Alfred Binet was the first psychologist who tried to formalise the concept of intelligence in terms of mental operations.

QUESTION: 10

When did Charles spearman propose a two-factor theory of intelligence?

Solution:

This theory came to be disputed when psychologists started analysing data of individuals, which was collected using bidets test. In 1927, Charles spearman proposed the a two-factor theory of intelligence employing a statistical method called factor analysis.