Test: An Empire Across Three Continents


10 Questions MCQ Test History Class 11 | Test: An Empire Across Three Continents


Description
This mock test of Test: An Empire Across Three Continents for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: An Empire Across Three Continents (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: An Empire Across Three Continents quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: An Empire Across Three Continents exercise for a better result in the exam. You can find other Test: An Empire Across Three Continents extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Augustus, the first Roman Emperor was called the ‘leading citizen’ whose Latin term is

Solution:

Although Augustus was the sole ruler and the only real source of authority, the fiction was kept alive that he was actually only the ‘leading citizen’ (Princeps in Latin), not the absolute ruler. This was done out of respect for the Senate, the body which had controlled Rome earlier in the days when it was a Republic.

QUESTION: 2

The Roman Empire got best kind of wine from the city of

Solution:

The first inhabitants of today’s Campania were the Aurunci and the Opici of Greek origins. They settled at Cuma, north of present day Naples in the 8th century B.C., but in the 6th century B.C., their settlements fell to the Etruscans, who in turn were overtaken by the Sannites. In the 4th century B.C., Campania was annexed by the Roman Empire and given the name Campus or “plain” from which the area derives the current name. Under Roman organization and rule, the region enjoyed a period of relative peace until A.D. 79, when the volcano Vesuvius suddenly and violently erupted, burying the neighboring cities of Pompeii and Herculaneum under a sea of melted lava and suffocating ash.

QUESTION: 3

The Ostrogoths established their kingdom in Italy in the year

Solution:

The Ostrogoths were a branch of the Goths, an East Germanic tribe that played a major role in the political events of the late Roman Empire. The other branch was the Visigoths.

QUESTION: 4

The Roman silver coin, known as denarius, weighed _________ gm of pure silver.

Solution:

In the Roman currency system, the Denarius was a small silver coin, first minted in 211 BC. It was the most common coin produced for circulation but was slowly debased until its replacement by the Antoninianus.

QUESTION: 5

Saint Augustine was bishop of the North African city of

Solution:

Saint Augustine (354-430 CE) was the Bishop of Hippo, a North African city, from 396 CE, and a towering figure in the intellectual history of the Church. In AD 386, he had converted to Christianity.

QUESTION: 6

The emperor who made Christianity the official religion in the Roman Empire was

Solution:

Christianity is a monotheistic religion, centered on the life and teachings of Jesus of Nazareth, as presented in the New Testament. The Christian faith is essentially a faith in Jesus as the Christ (or Messiah), the Son of God, the Saviour, the manifestation of God to humankind and himself.

QUESTION: 7

The Roman emperor who consolidated the rise of provincial upper classes so as to exclude the senators from military command was

Solution:

Throughout the second and third centuries, it was the provincial upper classes who supplied most of the cadre that governed the provinces and commanded the armies. They came to form a new elite of administrators and military commanders who became much more powerful than the senatorial class because they had the backing of the emperors. As this new group emerged, the emperor Gallienus (253-68) consolidated their rise to power by excluding senators from military command.

QUESTION: 8

In the Roman urban life, the entertainment shows called “spectacula’ happened for at least

Solution:

Meaning of the word spectacula is a show.

QUESTION: 9

Christianity became the state religion of Roman Empire in the

Solution:

The emperor Constantine made Christianity the state religion in the 4th century CE. The same century witnessed a lot of cultural and economic changes in Rome.

QUESTION: 10

The religion of Islam arose during the

Solution:

Like Christianity, Islam is a monotheistic religion, centered on the teachings of Prophet Muhammad, as presented in the Quran.