Test: From the Beginning of Time- 2


20 Questions MCQ Test History Class 11 | Test: From the Beginning of Time- 2


Description
This mock test of Test: From the Beginning of Time- 2 for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: From the Beginning of Time- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: From the Beginning of Time- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: From the Beginning of Time- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: From the Beginning of Time- 2 extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who published a landmark in the study of evolution?

Solution: 24 November 1859, when Charles darwin’s book on the origin of species was published, marked a landmark in the study of evolution.
QUESTION: 2

Primates are a category of what?

Solution: Primates are a category of mammals.
QUESTION: 3

What was the subgroup of primates called that included apes?

Solution:

By about 24 mya, there emerged a subgroup amongst primates, called hominoids. This included apes.

QUESTION: 4

Hominids have evolved from what?

Solution:

Hominids have evolved from hominoids and share certain common features; there are significant differences as well.

QUESTION: 5

Which species have a smaller brain than hominids?

Solution:

Hominoids have a smaller brain than hominids.

QUESTION: 6

Hominids belong to a family known as what?

Solution:

Hominids belong to a family known as Hominidae, which includes all forms of human beings.

QUESTION: 7

What name comes from a Latin word, austral, meaning southern, and a greek word, pithekos, meaning ape?

Solution:

The name Australopithecus comes from a Latin word, austral, meaning southern, and a greek word, pithekos, meaning ape.

QUESTION: 8

Who directed archaeological excavations at Olduvai and Laetoli?

Solution:

Mary Leakey directed archaeological excavations at Olduvai and Laetoli and made some of the most exciting discoveries.

QUESTION: 9

What species migrated from east Africa to southern and northern Africa?

Solution:

As the finds in Asia belong to a later date than those in Africa, the genus homo is likely that hominids migrated from east Africa to southern and northern Africa, south and north-eastern Asia, perhaps to Europe, sometime between 2 and 1.5 mya.

QUESTION: 10

Where did hominids migrate to?

Solution:

Hominids migrated from east Africa to southern and northern Africa, south and north-eastern Asia, and perhaps to Europe, sometime between 2 and 1.5 mya.

QUESTION: 11

What is the name of the single region where modern humans originated from?

Solution:

Modern humans are due to their descent from a population that originated in a single region: Africa.

QUESTION: 12

What do scholars believe the physical differences observed today among modern humans are the result of?

Solution:

Scholars who hold this view suggest that today’s physical differences among modern humans are the result of adaptation (throughout thousands of years) by populations who migrated to the particular regions where they finally settled down.

QUESTION: 13

Where does evidence for caves and open-air sites come from?

Solution:

Evidence for this comes from sites in Europe.

QUESTION: 14

Humans may have possessed a small number of speech sounds in the initial stage. Gradually, these may have developed into what?

Solution:

Gradually, these may have developed into language.

QUESTION: 15

Who first noticed the paintings on the ceiling of the cave?

Solution:

The paintings on the ceiling of the cave were first brought to the attention of Marcelino Sanz Desautuola, a local landowner and an amateur archaeologist, by his daughter maria in November 1879.

QUESTION: 16

What was used instead of paint for the paintings in the cave?

Solution:

Paste rather than paint had been used for the paintings and became so enthusiastic that archaeologists could hardly speak.

QUESTION: 17

The act of painting could have been what to ensure a successful hunt?

Solution:

The act of painting could have been a ritual to ensure a successful hunt.

QUESTION: 18

What kind of people is the Kung san?

Solution:

Kung san they are weak, and anyone can easily rule over them.

QUESTION: 19

When was the last ice age came to an end about?

Solution:

The last ice age came to an end about 13,000 years ago.

QUESTION: 20

Hadza relies for food mainly on which component?

Solution:

Hadza relies mainly on the wild vegetable matter for their food. As much as 80 percent of their food by weight is vegetables, meat, and honey; they account for the remaining 20 percent.

Similar Content

Related tests