Test: Nomadic Empires- 2


20 Questions MCQ Test History Class 11 | Test: Nomadic Empires- 2


Description
This mock test of Test: Nomadic Empires- 2 for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: Nomadic Empires- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nomadic Empires- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: Nomadic Empires- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nomadic Empires- 2 extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When did genghis khan die?

Solution:

Genghis Khan died in 1227, having spent most of his life in military combat. 

QUESTION: 2

Who had a mandate from God to rule the world?

Solution:

However, Genghis Khan’s political vision went far beyond the creation of a confederacy of Mongol tribes in the steppes of Central Asia: he had a mandate from God to rule the world.

QUESTION: 3

One man had escaped from what city after its capture and had come to Khurasan?

Solution:

One man had escaped from Bukhara after its capture and had come to Khurasan.

QUESTION: 4

What were some of the Mongols called?

Solution:

Some of the Mongols were called pastoralists.

QUESTION: 5

Who stitched together the size of the Genghis khan's confederation of Mongol and Turkish tribes?

Solution:

The size of Genghis Khan’s confederation of Mongol and Turkish tribes was perhaps matched in size only by that which had been stitched together in the fifth century by attila.

QUESTION: 6

When was Genghis Khan born?

Solution:

Genghis khan was born sometime around 1162 near the Onon River in the north of present-day Mongolia.

QUESTION: 7

Who was Temujin’s father's old blood-brother?

Solution:

Temujin restored old alliances with the ruler of the kereyits, Ong Khan, his father’s old blood-brother.

QUESTION: 8

Where was a Mongol prince killed during the siege operation?

Solution:

At Nishapur, a Mongol prince was killed during the siege operation.

QUESTION: 9

Along with Vienna and western Europe, what country was within the grasp of Mongol forces?

Solution:

Vienna, western Europe, and Egypt were within the grasp of Mongol forces; their retreat from the Hungarian steppes and defeat at the hands of the Egyptian forces signaled the emergence of new political trends.

QUESTION: 10

Who were the new military contingents required to serve under?

Solution:

The new military contingents were required to serve under his four sons and specially chosen captains of his army units called Noyan.

QUESTION: 11

What was the levy that the nomads paid willingly for the multiple benefits that it brought?

Solution:

This was called the Qubcur tax, a levy that the nomads paid willingly for the multiple benefits that it brought.

QUESTION: 12

After what event was the courier system refined?

Solution:

The courier system was further refined after Genghis Khan’s death, and its speed and reliability surprised travelers.

QUESTION: 13

What are the underground canals called in the arid Iranian plateau?

Solution:

The underground canals are called qanats in the arid Iranian plateau.

QUESTION: 14

Who was the Mongol ruler of Iran in the 1290s?

Solution:

In the 1290s, the Mongol ruler of Iran Ghazan Khan, a descendant of Genghis Khan’s youngest son Toluy, warned family members and other generals to avoid pillaging the peasantry.

QUESTION: 15

What Chinese minister muted some of the Ogedei’s more rapacious instincts?

Solution:

In the 1230s, the Chinese minister Yeh-Lu ch’u-Ts’ai muted some of the Ogedei’s more rapacious instincts. 

QUESTION: 16

What term did the Mongols start using in a more general sense to mean the legal code of Genghis khan?

Solution:

By the middle of the thirteenth century, the Mongols had started using the related term Yasa in a more general sense to mean the legal code of Genghis Khan.

QUESTION: 17

Who ruled over very sophisticated urban societies?

Solution:

Mongols ruled over sophisticated urban societies with their respective histories, cultures, and laws.

QUESTION: 18

Who was a distant descendant of Jochi?

Solution:

In the late sixteenth century, Abdullah Khan, a distant descendant of Jochi, Genghis Khan’s eldest son, went to the same festival ground in Bukhara.

QUESTION: 19

What was the name of the Mongol empire at the end of the fourteenth century?

Solution:

At the end of the fourteenth century, Timur, another monarch who aspired to universal dominion, hesitated to declare himself a monarch because he was not of Genghis khan descent.

QUESTION: 20

Who was the greatest leader of all time for the Mongols?

Solution:

For the Mongols, Genghis Khan was the greatest leader of all time: he united the Mongol people, freed them from interminable tribal wars and Chinese exploitation, brought them prosperity, fashioned a grand transcontinental empire, and restored trade routes and markets that attracted distant travelers like the Venetian Marco Polo.

Similar Content

Related tests