Test: The Central Islamic Lands- 2


20 Questions MCQ Test History Class 11 | Test: The Central Islamic Lands- 2


Description
This mock test of Test: The Central Islamic Lands- 2 for Humanities/Arts helps you for every Humanities/Arts entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Humanities/Arts Test: The Central Islamic Lands- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Central Islamic Lands- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Humanities/Arts students definitely take this Test: The Central Islamic Lands- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Central Islamic Lands- 2 extra questions, long questions & short questions for Humanities/Arts on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The worship of a single god, Allah, and the membership of a single community of believers (umma) was the origin of what?

Solution:

This was the origin of Islam.

QUESTION: 2

Where were the gods and goddesses worshipped?

Solution:

God or Goddess was worshipped as an idol in a shrine.

QUESTION: 3

What was another name for Arab nomadic tribes?

Solution:

Many Arab tribes were nomadic (bedouins), moving from dry to green areas (oases) of the desert in search of food (mainly dates) and fodder for their camels.

QUESTION: 4

What did tribes outside of Mecca consider holy?

Solution:

Tribes outside the Mecca considered the Kaba holy and installed their own idols at this shrine, making annual pilgrimages (hajj) to the shrine.

QUESTION: 5

Where was mecca located on the crossroads of a trade route between?

Solution:

Mecca was located on the crossroads of a trade route between Yemen and Syria.

QUESTION: 6

Who soon faced considerable opposition from affluent Meccans?

Solution:

The Muslims soon faced considerable opposition from affluent Meccans who took offense to the rejection of their deities and found the new religion a threat to the status and prosperity of Mecca.

QUESTION: 7

How many days is the Hijri year?

Solution:

A date in the Hijri calendar is followed by the letters AH. The Hijri year is a lunar year of 354 days, 12 months (Muharram to Dhulhijja) of 29 or 30 days.

QUESTION: 8

When does each day begin in the Hijri year?

Solution:

Each day of Hijri year begins at sunset and each month with the sighting of the crescent moon.

QUESTION: 9

How many days shorter is the Hijri year than the solar year?

Solution:

The Hijri year is about 11 days shorter than the solar year.

QUESTION: 10

Who established the gregorian calendar?

Option~

a) Umar

b) Muhammad

c) Pope Gregory Xiii

d) None


Solution:

Gregorian calendar was established by Pope Gregory xiii in 1582 CE.

QUESTION: 11

What was converted into a broader community under the political leadership of Muhammad?

Solution:

The umma was converted into a broader community to include polytheists and the jews of medina under the political leadership of Muhammad.

QUESTION: 12

When did Muhammad die?

Solution:

Muhammads died in 632, after which no one could legitimately claim to be the next prophet of Islam.

QUESTION: 13

Who was the first caliph?

Solution:

The first caliph was Abu Bakr. He suppressed the revolts by a series of campaigns.

QUESTION: 14

What religion did the byzantine empire promote?

Solution:

The byzantine empire promoted Christianity, and the Sasanian empire patronised Zoroastrianism, the ancient religion of Iran.

QUESTION: 15

What population retained their rights to property and religious practices on payment of taxes?

Solution:

The non-muslim population retained their rights to property and religious practices on payment of taxes (Kharaj and Jizya)

QUESTION: 16

Who adopted innovations that allowed the Umayyads to retain power for 90 years and the Abbasids to retain power for two?

Solution:

The caliphs adopted these innovations.

QUESTION: 17

What was the name of the movement that brought down the Umayyads?

Solution:

A well-organised movement, called Dawa, brought down the Umayyads and replaced them with another family of Meccan origin, the Abbasids, in 750.

QUESTION: 18

When did civil war break out between supporters of Amin and Mamun?

Solution:

In 810, a civil war broke out between supporters of Amin and Mamun.

QUESTION: 19

When did the Buyids capture Baghdad?

Solution:

In 945, the Buyids, a Shiite clan from the Caspian region of Iran, captured Baghdad.

QUESTION: 20

When did the Fatimids conquer Egypt?

Solution:

Fatimids from their base in North Africa conquered Egypt in 969 and established the Fatimid caliphate.

Similar Content

Related tests