Test: Interior Of The Earth


10 Questions MCQ Test Geography Class 11 | Test: Interior Of The Earth


Description
This mock test of Test: Interior Of The Earth for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Interior Of The Earth (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Interior Of The Earth quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Interior Of The Earth exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Interior Of The Earth extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The interior of the earth can only be understood by ______________

Solution:

Direct sources include rock materials from mining areas and molten magma from volcanic eruptions. Besides, scientists are working on “Deep Ocean drilling Project” and “Integrated Ocean Drilling Project”.
 
Indirect sources include meteors that at times reach the earth, gravitation, magnetic field, and seismic activity.

QUESTION: 2

Which is not a type of volcano?

Solution:

Volcanoes are classified on the basis of nature of eruption and the forms developed at the surface.

QUESTION: 3

The Deccan trap is a large

Solution:

The Deccan Traps from India, presently covering most of the Maharashtra plateau, are a much larger flood basalt province.

QUESTION: 4

What is the thickness of the earth’s crust in the Himalayan region?

Solution:

The outermost part of the earth is called the crust.

QUESTION: 5

Earthquake waves are recorded on the

Solution:

A seismograph is the device that scientists use to measure earthquakes. The goal of a seismograph is to accurately record the motion of the ground during a quake.

QUESTION: 6

Which processes are constantly shaping the landscape?

Solution:

The configuration of the surface of the earth is largely a product of the processes operating in the interior of the earth. Exogenic as well as endogenic processes are constantly shaping the landscape.

QUESTION: 7

Volcanoes are

Solution:

Volcanic eruption forms a source of obtaining direct information. As and when the molten material (magma) is thrown onto the surface of the earth, during volcanic eruption it becomes available for laboratory analysis.

QUESTION: 8

Magma refers to __________

Solution:

The material in the upper mantle portion is called magma.

QUESTION: 9

Earth quake waves are recorded on the _________________

Solution:

An instrument called ‘seismograph’ records the waves reaching the surface.

QUESTION: 10

The vibration direction parallel to the wave direction in the vertical plane is present in

Solution:

P-wave is always longitudinal. Thus, the particles in the solid have vibrations along or parallel to the travel direction of the wave energy.

Similar Content

Related tests