Test: Water In The Atmosphere


10 Questions MCQ Test Geography Class 11 | Test: Water In The Atmosphere


Description
This mock test of Test: Water In The Atmosphere for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Water In The Atmosphere (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Water In The Atmosphere quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Water In The Atmosphere exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Water In The Atmosphere extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The air can only contain a certain amount of water vapour before it is saturated. This amount is dependent on

Solution:

With the change of air temperature, the capacity to retain moisture increases or decreases and the relative humidity is also affected.

QUESTION: 2

What is the temperature at which saturation occurs in a given sample of air known?

Solution:

The air containing moisture to its full capacity at a given temperature is said to be saturated. The temperature at which saturation occurs in a given sample of air is known as the dew point.

QUESTION: 3

When air containing water reaches its saturation point, then

Solution:

The air becomes saturated when the capacity of containing moisture is full. At this point, air becomes incapable of holding any moisture. Condensation occurs and water vapour forms droplets in the form of clouds.

QUESTION: 4

Transformation of water vapours into water is called

Solution:

The transformation of water vapour into water is called condensation. It is caused by the loss of heat.

QUESTION: 5

When the water containing air becomes saturated, then

Solution:

The air becomes saturated when the capacity of containing moisture is full. At this point, air becomes incapable of holding any moisture. Condensation occurs and water vapour becomes liquid in the form of clouds.

QUESTION: 6

Orographic rainfall is more on

Solution:

Orographic rainfall occurs when an airstream is forced to rise over a mountain range. The air becomes cooled and precipitation takes place.

QUESTION: 7

The alto clouds are found at

Solution:

Mid level clouds are called altostratus and altocumulus. The prefix “alto” indicates that they have cloud bases between 2 and 6 km above the ground.

QUESTION: 8

What is the energy required to change water's state or phase, without changing its temperature called?

Solution:

Latent heat of water is the energy required to change its state or phase, without changing its temperature.

QUESTION: 9

Rain shadow zone means

Solution:

Rain shadow zone means Leeward side of the mountain. Areas lying in the rain shadow zone of the interior of the continents and high latitudes receive very low rainfall-less than 50 cm per annum.

QUESTION: 10

The percentage of moisture present in the atmosphere as compared to its full capacity at a given temperature is known as the

Solution:

The percentage of moisture present in the atmosphere as compared to its full capacity at a given temperature is known as the relative humidity. With the change of air temperature, the capacity to retain moisture increases or decreases and the relative humidity is also affected.

Related tests