Test: Condensation


10 Questions MCQ Test Heat Transfer | Test: Condensation


Description
This mock test of Test: Condensation for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Condensation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Condensation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Condensation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Condensation extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Condensation refers to a change from the

Solution:

Condensation is a convective heat transfer process that is associated with change in the phase of a fluid.

QUESTION: 2

Condensation process is very common in
(i) Boilers
(ii) Condensers
(iii) Evaporators
Identify the correct statements

Solution:

This process is very common in power plants and refrigeration systems.

QUESTION: 3

The convective coefficients for condensation usually lie in the range

Solution:

The convective coefficient for condensation should be high because condensation refers to a change from the vapor to a liquid phase.

QUESTION: 4

Drop wise condensation usually occurs on

Solution:

It generally occurs on oily surface. It is the convective heat transfer process that is associated with change in the phase of a fluid.

QUESTION: 5

Consider the following statements
(i) If a condensing liquid does not wet a surface, then drop wise condensation will not take place on it
(ii) Drop wise condensation gives a higher transfer rate than film wise condensation
(iii) Reynolds number of condensing liquid is based on its mass flow rate
(iv) Suitable coating or vapor additive is used to promote film wise condensation
Identify the correct statement

Solution:

All are correct except the last one because suitable coating or vapor additive is not used to promote film wise condensation.

QUESTION: 6

Depending upon the behavior of condensate up on the cooled surface, the condensation process are classified into how many distinct modes?

Solution:

Film condensation and drop wise condensation.

QUESTION: 7

A plate condenser was designed to be kept vertical. How would the condensation coefficient be effected if due to site constraints, it has to be kept at 60 degree to the horizontal?

Solution:

VER = 0.943 [k 3 p 2 g h f g/δ l (t sat – t s)] 0.25, h INC = 0.943 [k 3 p 2 g sin α h f g/δ l (t sat – t s)] 0.

QUESTION: 8

Saturated steam is allowed to condense over a vertical flat surface and the condensate film flows down the surface. The local coefficient of heat transfer for condensation

Solution:

It decreases with increasing thickness of condensate film.

QUESTION: 9

In condensation over a vertical surface, the value of convection coefficient varies as

Solution:

h = 0.943 [k 3 p 2 g h f g/δ l (t sat – t s)] 0.25.

QUESTION: 10

For film wise condensation on a vertical plane, the film thickness δ and heat transfer coefficient h vary with distance x from the leading edge as

Solution:

Thickness increases and heat transfer coefficient decreases.

Similar Content

Related tests