Test: Solar Radiations


10 Questions MCQ Test Heat Transfer for Engg. | Test: Solar Radiations


Description
This mock test of Test: Solar Radiations for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Solar Radiations (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Solar Radiations quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Solar Radiations exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Solar Radiations extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The heat energy absorbed by a known area in a fixed time is determined with the help of an instrument called

Solution:

The effects of absorption by the atmosphere are eliminated by finding the value of the solar constant at various altitudes of the sun on the same day.

QUESTION: 2

The observed solar constant S0, the true solar constant S and the angular elevation Z of the sun are related by the expression

Solution:

From the straight line graph between log S0 along y-axis and sec Z along x-axis, the intercept log S on the y-axis is found.

QUESTION: 3

The value of solar constant varies between

Solution:

When the sun lies at a mean distance from the earth, the heat flux from the sun to the outer edge of the atmosphere has been found to be 1350 W/m2.

QUESTION: 4

The total amount of heat energy received by the sphere of radius r is

Solution:

Area of sphere is 4 π R2.

QUESTION: 5

Amount of heat energy radiated by unit surface of the sun in the same time workout as Take, R = mean distance of earth from the sun and r = radius of sun

Solution:

It is the ratio of 4 π R2 S to 4 π R2.

QUESTION: 6

Temperature of sun can be workout from

Solution:

(Wavelength) MAX T = 2-89 * 10 -3 m K.

QUESTION: 7

The temperature of the photosphere, referred to as the effective temperature of the sun, is usually taken as

Solution:

The sun consists of a central hot portion surrounded by the photosphere.

QUESTION: 8

The approximate distribution of the flow of sun’s energy to the earth’s surface is

Solution:

33% is reflected back to space, 15% is absorbed in the atmosphere and 43% is transmitted to the earth.

QUESTION: 9

The solar radiation that is felt at the earth’s surface includes
(i) Direct radiation that has passed through the atmosphere
(ii) Diffuse radiation from the sky
(iii) Absorbed radiation from the water
Identify the correct statement

Solution:

Option (iii) must be reflected radiation from water.

QUESTION: 10

When the sun lies at a mean distance from the earth, the heat flux from the sun to the outer edge of the atmosphere has been found to be

Solution:

47% of this would reach the earth’s surface.

Related tests