Test: Steady And Unsteady Heat Transfer


10 Questions MCQ Test Heat Transfer for Engg. | Test: Steady And Unsteady Heat Transfer


Description
This mock test of Test: Steady And Unsteady Heat Transfer for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Steady And Unsteady Heat Transfer (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Steady And Unsteady Heat Transfer quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Steady And Unsteady Heat Transfer exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Steady And Unsteady Heat Transfer extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Regarding one dimensional heat transfer, choose the correct statement

Solution:

In case of one dimensional heat flow steady state is a function of x coordinate only while unsteady state is a function of x coordinate and time only.

QUESTION: 2

Which statement is true regarding steady state condition?

Solution:

Heat influx is always equal to heat efflux. It is a function of space coordinates only.

QUESTION: 3

Which of the following is an example of steady state heat transfer?

Solution:

System is a perfect black body.

QUESTION: 4

Heat transfer in a long, hollow cylinder which is maintained at uniform but different temperatures on its inner and outer surfaces may be assumed to be taking place in which direction?

Solution:

Ambient temperature is uniform on the periphery of cylinder and temperature is uniform. So it takes place in radial direction only.

QUESTION: 5

Heat transfer takes place according to which law?

Solution:

Second law states about heat transfer between source and sink.

QUESTION: 6

Heat transfer takes place in liquids and gases is essentially due to

Solution:

Convection is a process by which thermal energy is transferred between solid and fluid flowing through it.

QUESTION: 7

The appropriate rate equation for convective heat transfer between a surface and adjacent fluid is prescribed by

Solution:

The rate equation used to describe the mechanism of convection is called Newton’s law of cooling when the solid surface is cooled by fluid.

QUESTION: 8

Identify the wrong statement

Solution:

Heat flows from higher to lower temperature.

QUESTION: 9

During a cold winter season, a person prefers to sit near a fire. Which of the following modes of heat transfer provides him the maximum heat?

Solution:

Heat transfer by radiation can occur between two bodies even when they are separated by a medium colder than both of them.

QUESTION: 10

Most unsteady heat flow occurs

Solution:

Under steady state condition, with time there is a change in temperature i.e. temperature field is a function of space and time.

Related tests