Test: Thermal Conductivity Of Different Materials


10 Questions MCQ Test Heat Transfer for Engg. | Test: Thermal Conductivity Of Different Materials


Description
This mock test of Test: Thermal Conductivity Of Different Materials for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Thermal Conductivity Of Different Materials (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Thermal Conductivity Of Different Materials quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Thermal Conductivity Of Different Materials exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Thermal Conductivity Of Different Materials extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the thermal conductivity of asphalt in W/m K?

Solution:

Asphalt concrete have three main structural elements i.e. aggregates, binder and the contact layer between them. It is soft at high temperatures but brittle at low temperatures.

QUESTION: 2

Which one is having highest thermal conductivity?

Solution:

Thermal conductivity of silver is 410 W/m degree while that of copper, glass and earth are 385 W/m degree, 0.75 W/m degree and 0.138 respectively.

QUESTION: 3

What is the thermal conductivity of magnetite in W/m K?

Solution:

This is having low thermal conductivity because of high intramolecular interactions between their outer edge molecules.

QUESTION: 4

Which one is having lowest thermal conductivity?

Solution:

Thermal conductivity of glass wool is 0.03 W/m degree while that of furnace, wool and saw dust are 0.30 W/m degree, 0.052 W/m degree and 0.07 respectively.

QUESTION: 5

What is the thermal conductivity of coal in W/m K?

Solution:

Coal is composed primarily of carbon along with variable quantities of other elements such as hydrogen, sulfur, oxygen and nitrogen.

QUESTION: 6

What is the thermal conductivity of cotton in W/m K?

Solution:

It is a soft material that grows in protective capsule, around the seeds of cotton plants.

QUESTION: 7

Which one is having highest thermal conductivity?

Solution:

Thermal conductivity of aluminum is 225 W/m degree while that of brass, cast iron and steel are 107 W/m degree, 55 W/m degree and 20 respectively.

QUESTION: 8

What is the thermal conductivity of apple in W/m K?

Solution:

It is a sweet fruit that has very low thermal conductivity in order to prevent it from damage.

QUESTION: 9

What is the thermal conductivity of ice in W/m K?

Solution:

Frozen water in the form of an ordinary household ice cube. The white zone in the center is the result of tiny air bubbles.

QUESTION: 10

Which one is having lowest thermal conductivity?

Solution:

Thermal conductivity of freon is 0.0083 W/m degree while that of ash, ice and water are 0.12 W/m degree, 2.25 W/m degree and 0.55 respectively.