Test: Thermal Conductivity Of Materials


10 Questions MCQ Test Heat Transfer for Engg. | Test: Thermal Conductivity Of Materials


Description
This mock test of Test: Thermal Conductivity Of Materials for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Thermal Conductivity Of Materials (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Thermal Conductivity Of Materials quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Thermal Conductivity Of Materials exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Thermal Conductivity Of Materials extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Thermal conductivity is defined as the heat flow per unit time

Solution:

Thermal conductivity of a material is because of migration of free electrons and lattice vibrational waves.

QUESTION: 2

Mark the matter with least value of thermal conductivity

Solution:

For air it is .024 W/ m degree i.e. lowest.

QUESTION: 3

Which one of the following forms of water have the highest value of thermal conductivity?

Solution:

For ice it is 2.25 W/m degree i.e. maximum.

QUESTION: 4

The average thermal conductivities of water and air conform to the ratio

Solution:

For water it is 0.55-0.7 W/m degree and for air it is .024 W/m degree.

QUESTION: 5

Identify the very good insulator

Solution:

Glass wool has lowest thermal conductivity of 0.03 W/m degree amongst given option.

QUESTION: 6

Most metals are good conductor of heat because of

Solution:

For good conductors there must be electrons that are free to move.

QUESTION: 7

Heat conduction in gases is due to

Solution:

If there is elastic collision then after sometime molecules regain its natural position.

QUESTION: 8

The heat energy propagation due to conduction heat transfer will be minimum for

Solution:

It is because air has lowest value of thermal conductivity amongst given options.

QUESTION: 9

Cork is a good insulator because

Solution:

Cork has thermal conductivity in the range of 0.05-0.10 which is very low so it can be porous.

QUESTION: 10

Choose the false statement

Solution:

Thermal conductivity increase with increase in density of substance.