Test: Molecular Diffusion In Solids


10 Questions MCQ Test Mass Transfer | Test: Molecular Diffusion In Solids


Description
This mock test of Test: Molecular Diffusion In Solids for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Molecular Diffusion In Solids (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Molecular Diffusion In Solids quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Molecular Diffusion In Solids exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Molecular Diffusion In Solids extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Find the operation where diffusion of solids not occurs

Solution:

Explanation: Distillation is the liquid-liquid operation where no diffusion on solid is possible.

QUESTION: 2

Find the diffusivity through slab if N flux of A 4 mol/sq.m sec, concentration difference is 2mol/cu.m and distance is 3 m.

Solution:

Explanation: N flux of A= D(AB)/z * concentration difference
D(AB) = 6 sq.m/sec.

QUESTION: 3

Find the activated diffusivity of carbon if energy of activation is 6 kJ; the value of constant diffusivity is 2.5 sq.m/sec. (Hint: the value of exponential of (-6/RT) is 2.55)

Solution:

Explanation: Activated diffusivity= constant diffusivity * exponential value
= 2.5 * 2.55
= 6.375.

QUESTION: 4

 The term activated means _____________

Solution:

Explanation: Activated represents the activation energy which depends on temperature.

QUESTION: 5

If the two gases are separated by a polymer membrane, the extent of diffusion depends on _______ law.

Solution:

Explanation: Concentration is directly proportional to pressure so Hendry law is applicable.

QUESTION: 6

For permanent gases diffusivity the order is _________ sq.m/s 

Solution:

Explanation: The gas can become permeable to certain substance if it is in an order of 10-10.

QUESTION: 7

The solute movement of fluid on solids are __________

Solution:

Explanation: Solute movement is due to pressure difference which is hydrodynamic.

QUESTION: 8

If the pore of the solid is inaccessible to external fluids then it is known as dead end.

Solution:

Explanation: If the pore of the solid is inaccessible to external fluids then it is known as isolate.

QUESTION: 9

Macroporic surrounding of microscopic pellets powders of different magnitude in size is _______

Solution:

Explanation: The double surrounding of these pellets is known as bi-disperse.

QUESTION: 10

Find the permeability if diffusivity is 2 units and solubility coefficient is 5 units assume all are in SI units.

Solution:

Explanation: Permeability = solubility co-efficient * diffusivity
= 2 * 5 =10 units.

Related tests