Test: Schmidt Number


10 Questions MCQ Test Mass Transfer | Test: Schmidt Number


Description
This mock test of Test: Schmidt Number for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Schmidt Number (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Schmidt Number quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Schmidt Number exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Schmidt Number extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the value of Schmidt number for ammonia?

Solution:

Explanation: Ammonia also known as Azane is a colorless gas with a characteristics pungent smell. It is also used in many commercial cleaning products.

QUESTION: 2

What is the value of Schmidt number for carbon-dioxide?

Solution:

Explanation: It is a colorless, odorless gas vital to life on earth. This naturally occurring chemical compound is composed of a carbon atom covalently double bonded to two oxygen atoms.

QUESTION: 3

What is the dimension of Schmidt number?

Solution:

Explanation: Schmidt number = v/D and it has no dimensions.

QUESTION: 4

Which one of the following is having lowest value of Schmidt number?

Solution:

Explanation: Schmidt number of water is 0.60 while that of oxygen, ethyl alcohol and benzene are 0.75, 1.76 and 1.30 respectively.

QUESTION: 5

What is the value of Schmidt number for water?

Solution:

Explanation: Water is a transparent fluid and its molecules are connected by covalent bonds. It is tasteless and odorless.

QUESTION: 6

Schmidt number is given by the formula

Solution:

Explanation: Schmidt number is defined as the ratio of viscosity and mass diffusivity and is used to characterize fluid flows in which there are simultaneous momentum and mass diffusion convection processes.

QUESTION: 7

Which one of the following is having highest value of Schmidt number?

Solution:

Explanation: Schmidt number of benzene is 1.78 while that of carbon dioxide, acetic acid and ammonia are 0.78, 1.16 and 0.78 respectively.

QUESTION: 8

What is the value of Schmidt number for acetic acid?

Solution:

Explanation: It is a colorless liquid and weak acid. It is an important chemical reagent.

QUESTION: 9

What is the value of Schmidt number for benzene?

Solution:

Explanation: Its molecule is composed of six carbon atoms joined in a ring with one hydrogen atom attached to each carbon atom.

QUESTION: 10

Schmidt number is given by

Solution:

Explanation: It was named after the German engineer Ernst Heinrich Wilhelm Schmidt.

Related tests